Satokausi: säilö vitamiinit talteen

Pakasteet, soseet, hillot, marmeladit, hyytelöt ja mehut, kaikki maistuvat talvella. Tai kuivaa ja tee vihannessäilykkeitä.

 

Pakastaminen

Kaikki marjat sopivat pakastettaviksi. Parhaimman lopputuloksen saa, kun ripottelee sekaan hieman hienoa sokeria. Pakastimeen sopivat myös hieman happamat omenat. Leikkaa omena lohkoiksi ja lado kerroksittain sokerin kanssa pakastusrasiaan.

Luumut ja kirsikat kannattaa pakastaa sokeriliemessä. Puolita luumut tai kirsikat ja poista kivi. Lado pakastusrasiaan. Peitä sokeriliemellä.

Sokeriliemi pakastamiseen
0.5 litraan kiehuvaa vettä lisätään 1/4 tl askorbiinihappoa (apteekista) ja noin 2 dl sokeria. Jäähdytä liemi ennenkuin kaadat sen rasioihin. Jätä purkit sentin tai pari vajaaksi, jolloin nesteellä on laajenemisvaraa pakastuessaan. Sokeriliemen voi halutessaan myös maustaa kanelilla, vaniljasokerilla tai esimerkiksi sitruunanmehulla.

 

Kuivaaminen

Kuivattaminen ilman koneellista kuivuria onnistuu parhaiten kuivassa ilmassa. Syksyaikaan voi käyttää hyväksi haaleaksi jäähtynyttä saunaa tai kiertoilmauunia (jätä luukku raolleen, jotta kosteus pääsee pois uunista). Myös lämpöpattereiden lähellä tai jääkaapin tai pakastimen päällinen sopivat hyvin kuivattamiseen.

Tärkeätä on huolehtia, että lämpötila ei nouse liika huoneilmaa lämpimämmäksi, jolloin tuotteet aloittavat kypsymisen. Sopiva lämpötila on huoneenlämpö tai alle 30 astetta. Juureksia kuivatettaessa voi lämpötilan nostaa 50 asteeseen.

Levitä puhtaat sienet, kasvisviipaleet, yrtit, marjat tai viipaloidut hedelmät leivinpaperille tai tiheälle metalliverkolle. Marjoja tai esimerkiksi omenasiivuja voi kuivattaa myös keppeihin tai narulle pujotettuna ja ripustaa ne ilmavaan paikkaan kuivumaan.Juurekset kannattaa pilkkoa hyvin pieniksi paloiksi tai ohuiksi siivuiksi. Myös karkea raaste sopii kuivaamiseen.

Pöyhi ja siirtele kuivatettavia tuotteita kerran päivässä. Tuotteet kuivuvat muutamassa päivässä. Kiertoilmauunia käyttäessä muutamassa tunnissa.

Kuivatut vihannekset ja marjat ovat kuivuttuaan kovia, mutta esimerkiksi omena muuttuu pehmeän nahkamaiseksi kuivuttuaan. Tomaatit kannattaa kuivattaa halkaistuina tai viipaleina öljytyllä leivinpaperilla. Anna kuivua kiertoilmauunissa 50 asteessa 3-5 tuntia. Muista jättää uunin luukku raolleen. Samalla kertaa kannattaa kuivattaa useampi uunipellillinen, mutta vaihtele välillä niiden paikkaa, jotta saat tasaisen lopputuloksen. Tomaatit voi maustaa valmiiksi timjamilla, basilikalla ja valkosipulilla
Näitä aurinkokuivatuiksi tomaateiksi kutsuttuja makupaloja voi säilyttää sellaisenaan, mutta varminta on purkittaa ne lasipurkkiin ja kaataa hyvälaatuista öljyä niin että ne peittyvät. Mukaan kannattaa lisätä mausteeksi pari valkosipulinkynttä.
Kuivatut tuotteet sopivat hyvin sellaisenaan syötäviksi tai esimerkiksi kastikkeisiin lisättyinä.

 

Helppo ja herkullinen hillo

Hillo makeuttaa puuron, viilin ja jogurtin. Se maistuu ihanalta myös lettujen tai pannarin kanssa ja sitä voi käyttää täytekakkujen, muffinssien, pullan tai kääretortun täytteenä. Hillon aineksiksi sopivat niin marjat kuin hedelmät tai vaikka kesäkurpitsa, kuten kuvassa.

Mausta hillo haluamallasi mausteilla, mutta se sopii hyvin myös sellaisenaan. Makua antamaan voi joukkoon lisätä kanelitangon, sitruunaa tai neilikoita.

Tarvitset:
1 kg marjoja tai hedelmiä (esim. mustikka, vadelma, mansikka, puolukka, musta- ja punaherukka, karviaiset, pihlajanmarja, kirsikka, omena, luumu ja päärynä. Tai niiden sekoitus oman maun mukaan)
6 dl hienoa sokeria

Tee näin:
1. Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan ja anna seisoa tunnin ajan huoneenlämmössä.
2. Lämmitä seos kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia välillä sekoittaen. Kovakuoristen marjojen (esim. herukat, puolukka ja pihlajanmarja) joukkoon kannattaa listätä 3-4 dl vettä, jolloin hilloon tulee oikea koostumus.
3. Kuori hillon pinnalta vaahto lusikallla ja heitä pois.
4. Tölkitä hillo puhtaisiin purkkeihin. Täytä purkit aivan reunaan asti, sulje kansi ja anna jäähtyä. Säilytä jää- tai viileäkaapissa.

Vinkki 1: Käyttäessäsi hillosokeria, lisätään sokeri vähitellen kuumennettuun marjaseokseen ja keitetään 10-15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä puolisen tuntia välillä sekoittaen, kuori vaahto ja tölkitä.

 

Sose
Sose on hienojakoisempaa kuin hillo, jossa marjat säilyvät osin kokonaisina. Sose tehdään hauduttamalla aineksia (lisää pieni tilkka vettä pohjaan palamisen estämiseksi) pehmeiksi kattilassa välillä sekoittaen. Soseuta seos sauvasekoittimella, sosemyllyllä tai survimella painelemalla. Lisää sokeri (noin 7 dl/sosekilo) ja keitä muutama minuutti. Sose on kätevä myös pakastaa, silloin voit jättää sokerin pois kokonaan.

 

Marmeladi
Hienonna marjat ja hedelmät. Laita kattilaan ja lisää pohjalle tilkka vettä. Keitä ilman kantta välillä sekoittaen, kunnes massa alkaa sakeutua, noin 30-45 minuuttia. Tee lusikkatesti: jos marmeladiin voi vetää lusikalla vaon, on marmeladi valmista. Tölkitä kuten hillo, varsinainen hyytyminen tapahtuu vasta kun marmeladiseos on jäähtynyt.

 

Mehu
Kuumenna 2-2 1/2 dl vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon noin kilo marjoja. Keitä noin 15 minuuttia ja siivilöi marjat pois mehun joukosta. Laita mehu takaisin kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää noin 4 dl sokeria. Pullota kuumennettuihin pulloihin (lämmitä uunissa tai kuumalla vedellä, lämmittäminen estää pullon halkeamisen) aivan suuaukkoon asti ja sulje. Jäähdytä ja säilytä jää- tai viileäkaapissa.

 

Nektariini
Kuumenna kilo marjoja ja 3 dl vettä, kuumenna. Kun seos on melkein kiehumispisteessä, ota kattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää reilu desi sokeria. Kuumenna seos uudelleen lähes kiehumispisteeseen.

Pullota kuumennettuihin pulloihin (lämmitä uunissa tai kuumalla vedellä, lämmittäminen estää pullon halkeamisen) aivan suuaukkoon asti ja sulje. Jäähdytä ja säilytä jää- tai viileäkaapissa.

 

Hyytelö

Pektiinipitoiset happamat marjat ja hedelmät sopivat hyvin hyytelöaineksiksi. Esimerkiksi puolukoista, pihlajanmarjoista, omenasta tai herukoista saa herkullista hyytelöä, joka maistuu ihanalta liha- ja kalaruokien kanssa.
Kuumenna puoli litraa marjoista tai hedelmistä tehtyä mehua kiehuvaksi ja lisää noin kilo sokeria vähitellen lisäämällä. Keitä sekoittamatta 10-15 minuuttia. Jos hyytelö ei 20 minuutin keittämisen jälkeen hyydy, voit lisätä pektiini (apteekeista) pakkauksen ohjeen mukaan.

 

Tomaatit talteen

Tomaatit sopivat hyvin pakastettaviksi. Kasta tomaatit kiehuvassa vedessä, jolloin kuori on helppo irrottaa. Paloittele ja pakasta. Lohkot voi maustaa esimerkiksi basilikalla tai mustapippurilla.Valmis tomaattikastike sopii myös pakastettavaksi. Muista jättää pakasterasioihin pari senttiä laajenemisvaraa.

Säilötyt vihreät tomaatit on myös tuttu nimi. Niitä voi tehdä marmeladireseptillä (kts yllä). Lisää mausteeksi kolmen luomusitruunan kuoret ja pala inkivääriä. Atamon-säilöntäainetta voi lisätä haluttaessa (löytyy kauppojen maustehyllystä). Ohje sopii myös punaisille tomaateille.

Oliiviöljyyn säilötyt tomaatit ovat herkkua sellaisenaan leivän päällä ja säilykkeen öljy kannattaa käyttää salaatinkastikkeena. Sekoita 2 dl valkoviiniä ja 2 dl valkoviinietikkaa kulhossa. Lisää tomaatit liemeen ja anna liota yön yli. Purkita tomaatit puhtaisiin lasipurkkeihin ja peitä extra virgine -oliiviöljyllä, lisää mukaan valkosipulinkynsi tai pari. Sulje purkit ja säilytä jää- tai viileäkaapissa. Säilyke on valmis noin kolmen viikon kuluttua.

 

Etikkapunajuuret

Tarvitset:

2 kg punajuuria
1 ½ l vettä
suolaa
Mausteliemi:
6 dl vettä
4 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
10 valkopippuria
15 neilikkaa
1 kanelitanko
piparjuurilastuja

Tee näin:

  1. Keitä pestyt punajuuret miedosti suolatussa vedessä kypsiksi. (Jotta punajuuren hieno väri ei liukenisi keitinveteen, kanta, juuri ja kuori poistetaan vasta keittämisen jälkeen.)
  2. Kuori punajuuret ja lado puhtaisiin tölkkeihin kokonaisina tai viipaleina.
  3. Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta vielä.
  4. Kaada kuuma liemi siivilän läpi punajuurien päälle.
  5. Anna jäähtyä ja vie kylmään.

 

Viipalekurkut

Tarvitset:

1 kg avomaan kurkkuja
piparjuurilastuja
mustaherukanlehtiä
tillin kukintoja
Mausteliemi:
6 dl vettä
2,5 dl väkiviinaetikkaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl suolaa
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tl sinapinsiemeniä
½ – 1 tl kokonaisia neilikoita

Tee näin:

  1. Pese kurkut ja viipaloi ne.
  2. Lado kurkkuviipaleet, piparjuurilastut, mustaherukanlehdet ja tillin kukinnot kerroksittain puhtaisiin tölkkeihin.
  3. Kiehauta mausteliemi ja kaada liemi kurkkujen päälle.
  4. Anna jäähtyä ja vie kylmään.
  5. Saa maustua vähintään viikon jääkaapissa.

 

Hunajaiset sipulit

Tarvitset:

1 kg pieniä sipuleita
vettä
nippu tuoretta oreganoa
Liemi:
2 dl väkiviinaetikkaa
5 dl vettä
1 dl hunajaa
1 tl kokonaisia valkopippureita

Tee näin:

  1. Kasta sipulit kuumaan veteen ja kuori ne, leikkaa suuret sipulit lohkoiksi.
  2. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää sipulit. Keitä, kunnes ne ovat läpikuultavia.
  3. Lado sipulit vuorotellen oreganon oksien kanssa lasitölkkeihin.
  4. Kaada liemi päälle ja sulje tölkit.
  5. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Punajuuri-, kurkku ja sipulisäilykkeiden ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Arkipäivää helpottavia reseptejä, uusia makuja sekä herkkuja koko perheelle.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com