Kuva: Birgitta Salonen kotialbumi / Teksti Anne Stolt, Birgitta Salonen

Äitiyslomalla yrittäjäksi

Mammaloma voi olla hyvä hetki hypätä yrittäjäksi. Birgitta Salonen kertoo kokemuksistaan, kun päivätyöt vaihtuivat lapsielämän ja liiketoiminnan pyörittämisen yhdistelmäksi.

 

Birgitta teki sen, mistä moni haaveilee – ja moni on sen myös to- teuttanut: tehdä elämänmuutos ja hypätä oravanpyörästä pois. Pienyrittäjyys on joustava lapsiperhearkea ajatellen, mutta on siinä omat järjestelynsäkin. Birgitalle muutos tarkoitti myös elämänarvojen kirkastamista ja tulevaisuuden suunnittelemista.

Birgitta Salonen kertoo omat syynsä yrittäjäksi ryhtymiselle.

”Olin tehnyt reissutyötä ennen äitiys-vapaalle jäämistäni. Matkustin noin kolme päivää viikossa ja muutenkin työni oli nopeaa reagointia vaativaa ja päivät venyivät helposti pitkiksi. Myös mieheni matkusteli paljon työn takia ja joskus jopa asui viikkoja ulkomailla”, Birgitta kertoo.

”Jäätyäni äitiyslomalle, tajusin kuinka vauhdikasta elämämme oli ollutkin. Tästä alkoivat ajatukseni yrittäjäksi siirtymisestä – miten voisin tulevaisuudessa yhdistää työni ja perhe-elämäni paremmin.”

Birgitta ei myöskään halunnut jäädä pois niin sanotusta kyydistä eli menettää työminää lapsen hoidon aikana. Hän toivoi, että yrittäjäksi ryhtyminen kuvastaisi sitä, että hän on halunnut olla aktiivinen ja pitää osaamista yllä myös kotivuosien ajan.

Tavoitteena täysi elämänmuutos

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa häntä heti vauvan synnyttyä, koska hän huomasi, miten intensiivistä vauvanhoito oli. Hän halusi myös jotain muuta tekemistä ja ajattelemista kuin pelkkää vaipanvaihtoa ja imetystä.

”Valvottuina öinä syntyivät myös ne parhaimmat ideat yrittäjyyteeni. Yksi liikeideoistani, vaipanvaihto.fi, liittyy myös lapsiin. Vauva-aika ja aika, kun lapset ovat pieniä, on todellakin hujaus vain. Halusin olla siinä mukana enemmänkin kuin vain aamupalan ja pienen hetken illasta sekä viikonloput. Halusin nyt enemmän vapautta. Olin myös valmis luopumaan tässä elämänvaiheessa matkustamisesta ja kuluttamisesta. Halusin myös rauhoittaa näitä niin sanottuja ruuhkavuosia ja poistaa kiireen tuntua.”

Hän kertoo että kun lapsi esimerkiksi sairasteli, oli töitä helppo jaksottaa ja jakaa viikonlopuille.

”Mieheni on myös yksi syy yrittäjäksi ryhtymiseen. Hän on ollut aiemmin kahdeksan vuotta yrittäjänä ja hän on ollut minulle paras konsultti ja sparraaja yrit- täjyyteni aikana. Oikeastaan kaikki stepit yrittäjyyden alkuvaiheissa ovat tulleet hänen vinkeistään. Hän on myös tukenut mi- nua vaikeina aikoina, ja silloin, kun en ole tiennyt miten edetä. Hän on myös osakkaana yrityksessä mukana.”

Miten arki yrittäjänä sujuu?

Birgitalle mieluisinta yrittäjänä olemisessa on se, että hän voi itse jaksottaa päivät. ”Aamuisin teemme yhdessä kotiaskareita, leikimme ja ulkoilemme. Ruokailun jälkeen koittaa päiväuniaika, joka on myös hyvää työaikaa. Päiväunien jälkeen on välipalan ja leikkien aika ja valmistelemme illallisen.”

”Illallisen jälkeen miehelläni ja lapsellamme on kaksi kertaa viikossa harrastuksia, joka on myös minulle tehokasta työaikaa. Jaksotan myös tekemistäni – milloin on hyvä hetki soittaa puheluita ja milloin teen taas seuraavan päivän sähköposteja valmiiksi.”

”Silloin, kun minulla on tärkeä tapaaminen tai tarvitsen aikaa muuten, tärkeää on ollut myös tukiverkko. Esimerkiksi iso- vanhempien kanssa olemme saaneet sovituksi hoitovuoroja hyvin, kunhan ne on ennakoitu pitkälle eteenpäin.”

Vinkkejä yrittäjyyteen

Tulevaisuuden suunnitelmia

Birgitan yritys on nyt 1,5 vuotta vanha ja ensimmäinen tilikausi takana. Koska tuloja on vielä aika maltillisesti ja liiketoimintaa hänen omasta mielestään juuri sopivasti, on hänellä ollut hyvin aikaa tutustua yrityksen pyörittämiseen.

”Koen, että haluan ymmärtää esimerkiksi kirjanpidollisia asioita tarkasti, jotta voin myöhemmin kasvattaa liiketoimintaani varmemmin. Liian nopea kasvu yleensä tarkoittaa myös liiaksi kiirettä, jolloin ei ennätä perehtyä kaikkeen tarkasti.”

Birgitalle on muodostunut yrittäjyyden aikana myös käsitys, mihin hän haluaa yrittäjyyttä viedä tulevaisuudessa.

”Koen olevani myös sarjayrittäjä. Tulevaisuuden haaveeni on saada liiketoimintani vakautettua tietyllä
osa-alueella ja ottaa suurempia projekteja ja riskejä toisesta. Näin saisin varman tulon, mutta myös mahdollisuuden ylittää itseni ja oppia uusia asioita. En ole valmis tekemään kymmenen vuotta samoja asioita ja samalla tavalla”, Birgitta kuvailee.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com