Ruokarajoitteet raskauden ja imetyksen aikana

  • Haukea vältetään kokonaan raskauden aikana ja imetettäessä korkean elohopeapitoisuuden vuoksi.

  • Maksaruokia vältetään koko raskauden ajan liiallisen A-vitamiinin saannin välttämiseksi. Maksamakkaraa ja –pasteijaa voi syödä enintään 200 g viikossa ja enintään 100 g yhdellä aterialla. Jos niiden käyttö on päivittäistä, tulisi niitä käyttää enintään 30 g vuorokaudessa.
  • Raa’at, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalat, mädit ja niitä sisältävät ruuat, kuten pateet ja sushit vain kuumennettuina. Sushia ja mätiä sekä raakaa kalaa sisältäviä pateita vältetään listeria monocytogenes -bakteeririskin vuoksi.
  • Kuumentamattomia lihatuotteita vältettävä. Myös kokoliharuuat, kuten pihvit ja paisti, on kypsennettävä läpikypsäksi toksoplasmariskin vuoksi.
  • Raakamaito ja pastöroimaton maito on käytettävä mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettuna listeria-, EHEC-, salmonella- ja campylobacter -bakteeririskin vuoksi.
  • Juustoja, jotka on valmistettu pastöroimattomasta maidosta, ei suositella käytettäväksi kuumentamattomina. Listeriabakteeri tuhoutuu yli 70 asteen kuumennuksessa, joten kuplivan kuumina niitä voi käyttää.
  • Hirven sisäelimet, koko väestö: yli 1-vuotiaan hirven maksaa ja munuaisia ei tule hyväksyä elintarvikkeeksi niiden korkean raskasmetallipitoisuuden vuoksi.

Lähde: THL

Tulosta kätevä muistilista odotus- ja imetysajan ruoka-aineista täältä.

Kuva: BigStockphoto

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com