Ajatuksia keittiön suunnittelusta

Keittiö on kodin sydän ja perheen kohtaamispaikka. Siellä tavataan aamulla kahvinkeittimen äärellä, illalla mikroruokien lämmitysjonossa tai kunnon aterialla koko poppoon kera tai sitten sinne hiippaillaan pikkutunneilla tekemään huikopalaa nälän haitatessa unensaantia. Siellä käydään läpi päivän ohjelma, kerrotaan viimeiset koulu- ja työjutut, kommentoidaan maailmanmenoa, testataan uusimaan leivonnaiset ja eksoottiset ruokareseptit ja parannetaan maailmaa viinilasin ääressä. Mikäli perheenjäsenet tuntuvat olevan kateissa, mahdollinen olinpaikka selviää jääkaapin ovenpintaan kiinnitettyä lappuviidakkoa tutkimalla.

Keittiö on siis kodin neuvonta-, terapia-, tiedotus- ja tietysti ennen kaikkea ruokintakeskus. Ei siis ole yhdentekevää minkälaisessa tilassa moista tehtävänpaljoutta hoidetaan.

Kuva: hth-keittio.fi

Keittiön suunnitteluun kannattaa käyttää runsaasti aikaa ja hyödyntää asiantuntija-apua. Kaikkien toivelistalla on varmasti toimiva ja käytännöllinen keittiö ja jälkeenpäin suunnitteluvirheitä on melkeinpä mahdoton korjata. Liian persoonallisia ratkaisuja kannattaa välttää, sillä ne voivat alentaa asunnon jälleenmyyntiarvoa – asunnon ostajalle keittiön remontointi mieleisekseen on kallista puuhaa.

Kuva: blau.fi

Keittiön suunnittelussa on huomioitava ulkonäköseikkojen lisäksi monenlaisia mittoja ja ergonomian vaatimukset: pieneen tilaan pitäisi saada mahdutettua käytännön vaatimukset täyttävä keittiö ja taas ison keittiön ongelmaksi saattaa muodostua toisistaan kaukana olevat toiminnot. Lapsiperheissä turvallisuus on myös yksi keittiön suunnittelussa huomioitava seikka.

Kuva: ikea.com

Suunnittelussa kannattaa miettiä erilaiset tarpeet ja tavat: yksinelävien, perheellisten, innokkaiden reseptinikkareiden tai mikron ajastimen käyttöohjeita opettelevien keittiöiden eri osa-alueiden painotukset voivat vaihdella hyvinkin paljon. Innokkaat kotikokit tarvitsevat tilaa keittokirjoilleen ja kokkailuilleen, gourmetkokit kaappeihinsa tilaa vempaimille, joiden olemassa olosta valmisaterioita nauttivalla ei ole tuon taivaallista käsitystä, perheellisten keittiöön pitäisi mahtua reilu ruokapöytä ja astioiden keräilijä tarvitsee taas runsaasti säilytystilaa aarteilleen.

Kuva: ainakeittiot.fi

Valaistus on todella tärkeä työnteon helpottaja ja viihtyvyyden lisääjä ja yhdistelemällä erilaisia valaisinratkaisuja saadaan muodostettua toimiva ja asianmukainen kokonaisuus.

Kuva: gigantti.fi

Pintamateriaaleja valitessa kannattaa valita kestäviä ja pestäviä materiaaleja.

Kuva: kvik.fi

Kuva: topi-keittiot.fi

Trendit tulevat ja menevät ja kannattaakin miettiä, minkälaisessa keittiössä haluaa seuraavat vuotensa viettää. Varman päälle sisustava valitsee neutraalit ja ajattomat materiaalit ja höystää ilmeen tekstiileillä, matoilla, sisustusesineillä, taiteella, viherkasveilla ja kauniilla astioilla.

Kuva: puustelli.fi

Suomaisten keittiöt ovat todella hyvin varusteltuja, mutta eivät vielä ilmeisesti kuitenkaan riittävän hyvin, sillä markkinamiehet heiluttelevat houkuttelevasti nenämme edessä jatkuvasti uusimpia trendivempaimia, joita ilman ei edes hernesopan lämmittäminen onnistuisi. Kannattaa kuitenkin miettiä ensinnäkin löytyykö keittiöstä tilaa uusille tavaroille, onko niille oikeasti käyttöä ja tietenkin onko niiden hankinta nykypäivän tilanteessa edes järkevää.

Kuva: petrakeittiot.fi
Tavoitteena on siis suunnitella käytännöllinen ja tietenkin myös omaa silmää miellyttävä tila, josta löytyy tilaa tekemiseen, säilytykseen ja olemiseen.

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.