Ärtyneen ihon ensiapuvinkit

Cecilia jakoi ison liudan vinkkejä talvi-iholle, jotta se ei ärtyisi. Suosittelen ottamaan niistä häpeilemättä käyttöön niin monen kuin vain mahdollista. Ihosi kiittää siitä.

Ja jos kuitenkin kuiva talvi-ilma, viima ja pakkanen – tai miksei rankan työputken aikaan saama stressi – saavat ihosi ärtymään, älä anna periksi. Vaikka iho ärtyisi pahastikin, se rauhoittuu myös nopeasti, kun sen antaa rauhassa parantua. Ihosolujen uusiutuminen kestää keskimäärin 30 päivää. Vanhetessa tahti tosin hidastuu, joten jo kuukauden tehohoitokuuri saa ihossa ihmeitä aikaan. Myös ärtynyt iho tarvitsee päivittäistä hoitoa, joten älä unohda Cecilian tärkeää pehmeän talvi-ihon listaa. Ota tämän lisäksi käyttöön vielä seuraavat ihoa rauhoittavat, hoitavat ja uudistavat niksit:

 • Rauhoita ärtynyt iho tehokkaalla ja itsetekemälläsi yövoiteella: Sekoita ruokalusikalliseen purasruohosiemenöljyä yksi tippa laventelin ja yksi tippa kamomillan eteeristä öljyä. Tämä sopii myös pienen lapsen ja vauvan herkälle ja ohuelle iholle. Puhtaat kasviperäiset öljyt sopivat jopa vastasyntyneelle, ja eteeriset öljyt kuuden kuukauden iästä alkaen. Aikuiselle iholle voit halutessasi lisätä vielä tipan geraniumin eteeristä öljyä. Tästä tykkää etenkin kypsempi tai hormoniheittelyistä kiukutteleva iho. Jos ärtynyt iho näppylöi, käytä geraniumin sitruunan eteeristä öljyä. Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että yhteen ruokalusikalliseen kasviperäistä öljyä (manteli-, tyrni-, oliivi-, seesami-, aprikoosinkivi- tai kookosöljy) laitetaan 2-3 tippaa haluttua eteeristä öljyä – ei enempää. Laventelin eteerinen öljy on yksi harvoja eteerisiä öljyjä, joita voi laittaa iholle laimentamatta.)
 • Muista juoda paljon vettä ja puhdistavaa yrttiteetä pitkin päivää, mutta älä käytä vettä kasvojen pesuun. Puhdista mieluiten kasvot puhdistusöljyllä ja pehmeällä puhdistusliinalla. Lopuksi suihkaus raikastavaa ja rauhoittavaa kasvovettä riittää. Sama sääntö koskee myös pienen vauvan ihoa. Ohut ja ärtynyt iho ei tarvitse vesipesua päivittäin. Ns. misellivedet ja öljymäiset puhdistuliinat riittävät talviaikaan.
 • Uni on paras lääke – ihan kaiken ikäisille. Pyri lepäämään riittävästi ja nukkumaan 7-9 tuntia joka yö. Vauva toki tarvitsee unta reippaasti enemmän. Iho kärsii unettomista öistä, eikä pysty rauhoittumaan, eikä uusiutumaan normaalisti. Väsynyt iho on kuiva, samea ja eloton.
 • Helli ihoa rauhoittavilla naamioilla. Näppylöivä iho rauhoittuu savesta, ja kuiva iho saa kosteutta hunajasta ja avokadosta. Avokadon kuoriin jäävän hedelmälihan voi hieroa hellästi iholle ja antaa vaikuttaa jopa yön yli. Helppo ja vaivaton kasvonaamio!
 • Sauno maltillisesti. Kovat löylyt rasittavat talven herkistämää ihoa. Sauno mieluummin pehmeissä löylyissä ja suojaa halutessasi kasvot kasviperäisellä öljyllä, hunajalla tai erityisesti saunaan tarkoitetulla kasvonaamiolla. Hunaja tekee ihmeitä myös vauvan iholla.
 • Sisäisesti muista erityisesti riittävä C- ja D-vitamiinin saanti, sinkki ja omega-3-rasvahapot. Muista myös riittävä proteiininsaanti, se on edellytys ihon uusiutumiselle. Sinkkiä sisältävät ja mahdollisimman luonnonmukaiset voiteet rauhoittavat kaikenikäisten ärtynyttä ihoa. Vauvojen vaippaihottumalle ns. sinkkivoiteet tekevät ihmeitä.
 • Täytä lautanen vihreällä. Iho rakastaa sitä. Mitä enemmän vihreää syöt, sitä hehkeämmän ihon saat. Viimeistele vihreys aimolorauksella oliiviöljyä.
 • Muista hikoilla. Ärtynytkin iho tarvitsee hikoilua. Sen avulla kuolleet ihosolut ja kuona-aineet lähtevät liikkeelle ja poistuvat kehosta. Lisäksi verenkierron elpyminen vauhdittaa ihon uusiutumista.
 • Älä unohda herkkää päänahkaa, joka talviaikaan hautoo pipon ja hattujen alla. Mieto kasviperäinen öljyhoito, joka saa vaikuttaa koko yön, hoitaa niin vauvojen kuin vaarien päänahkaa. Manteli-, oliivi- ja aprikoosinkiviöljyt ovat turvallisia vaihtoehtoja koko perheelle.
 • Älä levitä vesipitoisia voiteita ja emulsioita iholle juuri ennen ulkoilua. Tämä voi lisätä paleltumisriskiä. Parempi on voidella iho reippaasti ennen ulkoilua ja kovalla pakkasella suojata erityisesti lasten iho posket, otsan ja leuan peittävillä päähineillä.

Ärtyneen ja näppylöivän ihon DIY-naamio

 • 1 dl paksua turkkilaista jugurttia
 • 3 rkl sitruunan mehua (ja haluttaessa hedelmälihaa)
 • 2-3 rkl valkoista/vihreää savea
 • 3 tippaa laventelin tai tea treen eteeristä öljyä
 • Sekoita aineet keskenään ja levitä puhtaalle, kuivalle iholle. Anna vaikuttaa 15-25 minuuttia. Pese pois huolellisesti. Suihkautua kasvoille esim. laventeli- tai kamomillavettä ja kosteuta joko kasvoöljyllä tai rauhoittavalla kasvovoiteella.
 • Kuivan ja herkistyneen ihon DIY-naamio
 • ½ (iso) avokado
 • 4 rkl hunajaa
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • 3 tippaa ruusun tai geraniumin eteeristä öljyä

Sekoita aineen keskenään ja levitä puhtaalle, kuivalle iholle. Anna vaikuttaa 25-30 minuuttia. Pese pois huolellisesti, ja suihkauta kasvoille laventeli- tai ruusukasvovettä. Viimeistele esim. purasruohosiemenöljyllä.

Kuva: Bigstockphoto

Cecilia Portnoj on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Cecilian missiona on kuuntelun, opastuksen ja tukemisen kautta auttaa ihmisiä löytämään hyvä olo. Hän kutsuu myös itseään terveellisten elämätapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhujaksi. Syöminen on yksi perustarpeistamme, mutta myös mielihyvänlähde, siitä huolimatta se aiheuttaa harmaita hiuksia liian monen arjessa. Hyvinvoivan kehon perusedellytys on päivittäinen ravinteikas ruokavalio – toistuvat ruokavalinnat heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän. Terveellisestä ravinnosta tulisi huolehtia läpi elämän, jo pienestä pitäen. Perheet ja lapset ovatkin Cecilian erityisen huomion kohteena.
Marimiina Pykälistö on diplomiravintoneuvoja, joogaohjaaja ja toimittaja. Hän uskoo arjen pienten muutosten suureen voimaan. Marimiina uskoo myös kokonaisvaltaisuuteen, tasapainoon ja toistoon. Täydellinenkään ravinto ei riitä, jos elämästä puuttuu nautinto, luottamus, ilo ja yhteisöllisyys. Eikä se riitä, ellei sitä toisteta jatkuvasti arjessa. Tarvitsemme myös liikuntaa ja lepoa. Olemme kokonaisuuksia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jossa jokaisella palasella on tärkeä tehtävä. Näiden palasten tulee olla tasapainossa.