Elokuu – Rivieran kauhukuu

Haaveiletko helteisestä elokuusta Rivieran rantahietikolla? Mieti vielä. Elokuu on Rivieran rannoilla, niin Ranskan kuin Italiankin puolella, todellisuudessa aika kamala. Paikalliset poistuvat – jos vain kykenevät – takamaille, varjoisille ja viileille vuoristorinteille. Tähän on monta syytä. Yksi ja ehkä merkittävin on ihmispaljous. Sitä mukaa kun paikalliset kaikkoavat, turistit tulevat. He täyttävät kadut, rannat, ravintolat, kaupat, nähtävyydet. He tuovat mukanaan toki iloista lomatunnelmaa, juhlaa arjen keskelle, mutta myös paljon meteliä, ruuhkia ja likaisia, täyteen ympättyjä rantoja, museoita ja kahviloita.

Vaikken ole missään nimessä turismia vastaan – päinvastoin – liika on liikaa. Myös turisteille.

Onko loma enää lomaa, kun kaikkialla on monien metrien jonot? Kahvilat, ravintolat ja hotellit nostavat ronskisti hintoja, ja tärykalvot väsyttävä meteli peittää alleen lintujen ja laulukaskaiden sulosoinnut.

Unohda siis elokuu, ja tule Rivieralle joko keväällä tai syksyllä. Huhti-toukokuu ja vastaavasti syys-lokakuu ovat rannikon parasta aikaa. Päivät ovat kirkkaita, ja illoissa on makeaa viileyttä. Koet iloiset ja välittömät paikalliset, jotka ovat ylpeitä kotiseudustaan. Saat kokea väljät rannat ja viilentävän Välimeren, voit seikkailla museoissa ja lähiseudun keskiaikaisissa kylissä – ilman tungosta. Saat herkutella paikallisen keittiön antimista kohtuuhintaan, ja puistoissa ajatuksiasi säestää etelän ylpeys, laulukaskas.

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.

Kuva: Bigstockphoto