Hyvää Päivää Herra Lihakauppias, osa 2

Heiheit ja kiitokset on heittoja, jotka kuuluu tehdä. Ne ovat saumaton osa sosiaalista kaavaa. Mutta yritäpä ystävystyä ranskalaisen kanssa, tai – vielä pahempi – viettää iltaa umpiranskalaisessa seurueessa. Takaan, että tie on kuoppainen ja illan aikana et paljon suutasi auo. Eikä syy ole siinä, ettei huvita.

Olen viiden vuoden aikana joutunut surukseni toteamaan, että ranskalaiset (rankasti yleistettynä) ovat erittäin vaikeasti lähestyttävää, ylpeää ja itsetietoista kansaa. Ranskalainen ystävystyy silloin ja niillä ehdoilla, kun se hänelle sopii, ja ystävyys voi loppua kuin seinään. Suomalaisesta näkökulmasta katsottuna täysin käsittämättömästä syystä. Illanvietoissa olen huomannut – ja huomaan jatkuvasti – että hyvin koulutetut ja sinänsä erittäin mukavat ihmiset jättävät ulkomaalaiset (lue: erilaiset) täysin huomiotta, sillä se on heidän hetkensä päteä ja loistaa. Kultaiset käytöstavat loistavat poissaolollaan.

Illalliset ystävien kesken (diner en ville hienosti pariisilaisittain) ovat todellista sosiaalista kilpatanssia.

Tarinat ja keskustelut sekoittuvat, ihmiset puhuvat toisensa päälle, ja kullakin on vain yksi tavoite: saada oma tarinansa kuuluviin. Suomalaiselle suhteellisen nöyrälle ja ujolle mielenlaadulle tällaisessa sosiaalisessa ilottelussa on opettelemista. Muistan, miten ensimmäisen illan jälkeen kaaduin silminnähden järkyttyneenä sänkyyn.

Nyt suhtaudun illalliskutsuihin viileämmin, ja jään suosiolla sivuun seuraamaan minusta turhantärkeää pokkurointia. Tosin samaan aikaan mieleeni usein hiipi pelko; kasvaako tyttärestänikin samanlainen erilaisuutta vieroksuva porvaristyttö, vai voittaako suomalainen sisu ja ujo luonteenlaatu. Ristin käteni ja toivon, etten ohita tätä kasvatusvaihetta samaan tapaan kuin tervehtimiskoodeja, ja saan ujutettua perussuomalaisia arvoja ja käytöstapoja vauhdilla ranskalaistuvan tyttäreni mielensopukoihin.

Kuva: BigStockphoto

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.

Save

Save