Karnevaalihuumaa ja lettukestejä

Helmikuu tuo Rivieralla juhlahumun ja koululaisten pitkät talvilomat. Juhlahumun Rivieralla tuo jokavuotiset karnevaalit. Isoimmat juhlat vietetään Nizzassa, mutta hyväksi kakkoseksi pääsee Mentonin sitruunajuhla. Molemmat juhlat kestävän lähes kuukauden, jotta kaikki ranskalaislapset, portaittain organisoiduista ja kaksiviikkoisista lomista huolimatta, ehtivät halutessaan mukaan juhlaan.

Nizzan karnevaalin juuret juontavat kauas keskiaikaan, joskin ensimmäinen virallinen karnevaalitapahtuma näki Nizzassa päivänvalon vuonna 1873. Tuolloin koristellut hevosvaunut kulkivat paraatikulkueessa läpi Nizzan. Nykyään hevoset ovat vaihtuneet valtaviin lavoihin, jonka päälle joka vuosi rakennetaan toinen toistaan hulppeampia ja kunkin vuoden teemaan soveltuvia rakennelmia. Paraatikulkuetta tähdittää yli tuhat tanssijaa ja muusikkoa, ja iltojen esityksiä täydentää huikea valoshow.

Tämän vuoden teema on elokuvan kuningas, Le Roi du Cinema. Se juhlistaa Rivieran elokuvahistorian merkittävimmän studion, Studios de la Victorine, 100-vuotisjuhlaa. Studiolla on nähty niin ranskalaisen elokuvan suurnimiä, kuten Marcel Carne ja Jean Cocteau, sekä maailmankuuluja ohjaajia, kuten Alfred Hitchcock ja Woody Allen. Mitä todennäköisemmin karnevaalikulkueissa loistavat niin elokuvan suurnimien karikatyyrihahmot kuin tunnettujen elokuvien klassikkosoinnut.

Eikä tässä vielä kaikki. Nizzan karnevaalista ei voida puhua mainitsemassa kukkien taistoa, La Bataille de Fleurs. Tämä on myös osa monivuotista perinnettä, joka sai alkunsa saksalaissyntyisen ranskalaisrunoilijan Alponse Karr’n toimesta vuonna 1876. Kukkiin hullaantuneena hän toivoi juhlaa, jossa kyläläiset voisivat heitellä kukkia toistensa päälle, taistella tuoksuvilla panoksilla. Alphonse sai tahtonsa läpi, ja ensimmäinen kukkientaisto nähtiin rantapromenadilla jo samana vuonna.

Tänä päivänä kukkien taisto on osa karnevaalia, ja se koostuu paristakymmenestä upein kukka-asetelmin koristelluista liikkuvista esiintymislavoista, joita karnevaaliesiintyjät tähdittävät.

Varsinaisen taistelun sijaan esiintyjät heittävät arvioilta 100 000 kukkakimppua katsojien päälle. Onnekkaat saavat nämä tuoksuvat ammukset kotiin muistoksi tapahtumasta. Perinteen mukaan valtaosa kukista koostuu takamailla kasvavista ja paikallisesti tuotetuista mimosan- ja liljankukista sekä päivänkakkaroista.

Nizzan ohella karnevaaleja juhlitaan monissa Rivieran pikkukylissä, sekä erityisesti Italian rajalla Mentonissa, joka on kuuluisa makeista sitruunoistaan. Mentonin karnevaali kantaa nimeä Sitruunajuhla, La Fête du Citron, ja erikoisen siitä tekee sitrushedelmillä koristetut karnevaalikulkueet. Muutoin La Fête du Citron muistuttaa monilta osin isosiskonsa Nizzan karnevaalia. Sitruunajuhlan teemana tänä vuonna on Fantastiset Maailmat, Des Mondes Fantastiques, ja se arvatenkin kutsuu katsojat tarun ja toden rajamaille sekä avaa ikkunan monenlaiseen ihmeelliseen maailmaan. Sitruunajuhlan iltatapahtumissa nähdään sekä ilotulituksia että hengensalpaavia valoshow-esityksiä, joissa pääosaa esittää makeankirpakat sitrukset.

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.