Koululaisten välipalat – miten välttää sokeriansoja?

Välipala on lapsille yhtä tärkeä ateria kuin muutkin. Parhaat välipalat valmistuvat vaivatta tai ne tehdään nälkäisiä varten valmiiksi etukäteen. Välipalan tehtävänä on toimia lähinnä pienenä verensokerin nostattajana lounaan ja päivällisen välissä. Koululaisen ja toki aikuistenkin välipalat pitää valita huolellisesti. Kaupan hyllyltä löytyvissä patukoissa, jogurteissa ja juomissa on helposti lapsen koko päivän sokeriannos tai jopa enemmän.

Vältä kaupan kiisseleitä, mehuja, makeita muroja, suklaajuomia, hedelmäjogurtteja, keksejä jne. Ne antavat nopean energiapiikin, joka lyssähtää alta aikayksikön.

Hedelmä ja lasillinen vettä on parempi vaihtoehto kuin lasillinen sekamehua. Hedelmässä on enemmän ravintoaineita, vähemmän sokeria ja enemmän kuituja. Hedelmiä voi pilkkoa valmiiksi jääkaappiin naposteltavaksi.

Mitä tarjota?

 • Helppo smoothie: 1 banaani+ 1 dl marjoja + 1 dl maitoa/kasvimaitoa (puolikas avokado ja muutama pinaatinlehti sopii hyvin mukaan!)
 • Banaanipannarit – annokset kahdelle. 2 muussattua banaania + 4 kananmunaa. Paista!
  Taikinaan voi lisätä kaurahiutaleita, kanelia, chiansiemeniä, mustikoita ja pähkinöitä.
 • Luonnonjogurttia/viiliä/kaurajogurttia – marjoilla tai hedelmillä ja sokerittomalla myslillä tai pähkinöillä
 • Valmiiksi pilkotut vihannestikut – hauskaa, helppoa ja ravinteikasta syömistä
 • Terveellisemmät muffinsit – muffinseista saadaan helposti terveellisiä käyttämällä banaania, mantelijauhoja, kookosöljyä ja kanamunaa perustaikinassa. Muffinsit voi maustaa oman maun mukaan kanelilla, vaniljalla, pähkinärouheella tai miksei kardemummalla.
 • Rapea siemennäkkäri, helppo valmistaa ja erittäin kuitupitoisia!

Aikuisten makeanhimoon:

 • Omppu pähkinävoilla
 • Taateli tahinilla
 • Suklaamousse muussatusta banaanista/kylmästä kookoskermasta + kaakaosta

Kuva: Bigstockphoto

Cecilia Portnoj on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Cecilian missiona on kuuntelun, opastuksen ja tukemisen kautta auttaa ihmisiä löytämään hyvä olo. Hän kutsuu myös itseään terveellisten elämätapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhujaksi. Syöminen on yksi perustarpeistamme, mutta myös mielihyvänlähde, siitä huolimatta se aiheuttaa harmaita hiuksia liian monen arjessa. Hyvinvoivan kehon perusedellytys on päivittäinen ravinteikas ruokavalio – toistuvat ruokavalinnat heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän. Terveellisestä ravinnosta tulisi huolehtia läpi elämän, jo pienestä pitäen. Perheet ja lapset ovatkin Cecilian erityisen huomion kohteena.
Marimiina Pykälistö on diplomiravintoneuvoja, joogaohjaaja ja toimittaja. Hän uskoo arjen pienten muutosten suureen voimaan. Marimiina uskoo myös kokonaisvaltaisuuteen, tasapainoon ja toistoon. Täydellinenkään ravinto ei riitä, jos elämästä puuttuu nautinto, luottamus, ilo ja yhteisöllisyys. Eikä se riitä, ellei sitä toisteta jatkuvasti arjessa. Tarvitsemme myös liikuntaa ja lepoa. Olemme kokonaisuuksia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jossa jokaisella palasella on tärkeä tehtävä. Näiden palasten tulee olla tasapainossa.