Kun mistraali puhaltaa…

Kuvittelepa itsesi keskelle kauneinta Provencea, oliivipuiden, laventelipeltojen ja viiniköynnösten keskelle, kauas kiireisistä kaupungeista ja liikenteen melusta. Raikas mereltä tuoksuva tuuli viilentää sopivasti pilvettömältä taivaalta armottomasti paahtavaa aurinkoa. Ja sitten yhtäkkiä tuuli pysähtyy, ikään kuin ottamaan vauhtia, ja alkaa ulvonnan ensin puiden latvoissa, sitten viiniköynnösten välissä ja lopulta se pöllyttää jo laventelinkukkiakin. Seuraavaksi lentävät ulkona raikastuneet pyykit, ja lopulta kyytiä saavat kaikki irtaimisto, puutarhakalusteita myöten. Paratiisimainen rauha ja rikkumaton tunnelma ovat tiessään. Tilalle saapui villi ja pidättelemätön mistraali.

Mistraalituuli on provencelaisille tuttu tunkeilija. Se tulee kutsumatta ja yllättää lähes aina. Se on talvisin hyytävän kylmä, ja kesälläkin sen voima raikastaa ilmaa ja merivettä useita asteita, sillä se puhaltaa aina joko suoraan pohjoisesta tai luoteesta. Mistraali on aina myös poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti sen nopeus puuskittain lähentelee jopa 100 kilometriä tunnissa, parhaimmillaan ja korkeilla paikoilla mitataan jopa 300 kilometria tunnissa. Olen itse nähnyt tuulen kaatavan jopa ikiaikaiselta näyttäviä mäntyjä kuin heikkoja heinäseipäitä. Helleaaltojen aikaan puhaltava mistraali tekee tuhoja myös levittämällä kuivuudesta kärsivässä maassa helposti ilmiliekkeihin leimahtavia maastopaloja.

Provencelaisten elämää ja arjen kulkua mistraali on värittänyt halki historian – jopa niin, että mistraalin aikana tehdyt rikokset saivat ainakin legendan mukaan pienempiä tuomioita. Tuuli nimittäin tunnetusti tekee hulluksi, il rend fou.

Provencelaiset tietävät myös, että perinteen mukaan mistraali kestää joko 3, 6 tai 9 päivää silloin, kun se sanoo ”huomenta”, eli alkaa aamutuimaan. Sen sijaan mistraali, joka alkaa vastaillan hämärtyessä ja sanoo ”hyvää iltaa”, kestää ainoastaan seuraavaan iltaan.

Yön aikana alkava mistraali kestää sen sijaan ainoastaan ”patongin paistamisen verran”.

Mistraali ei kuitenkaan ole vain ärhäkkä ja paljon tuhoa tekevä tuuli, vaan sen ansiosta Provencea ja Rivieran aluetta hellitään keskimäärin kolmella sadalla aurinkoisella päivällä joka vuosi. Mistraalin kuiva ja kylmä tuuli nimittäin ajaa pilvet pois ja kirkastaa taivaan lähes poikkeuksetta. Mistraali myös raikastaa ilmaa kesäkuumalla, ja tuo talvella esiin pehmeästi lämmittävän auringon.

Mistraali puhaltaa keskimäärin 130 päivänä vuodessa, joten Rivieran matkaajalla on ihan hyvät mahdollisuudet kokea tämä tarunhohtoiseksikin kuvailtu tuuli. Itse suosittelen sen kokemista lämpimästi. Vain sen koettuaan voi käsittää sen, miksi se on kirvoittanut taiteilijoita kautta aikojen, ja miksi se jakaa niin vahvasti mielipiteitä puolesta ja vastaan. Vive le mistral!

Kuva: Bigstockphoto

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.