Laventelipeltojen huumaa

Mitä sana Provence tuo sinulle ensimmäisenä mieleen? Virallisesti oikeita vastauksia on kaksi: roséviini ja laventelipellot. Kummastakin voi huumaantua, mutta jälkimmäisestä jää kauemmas kantavat muistijäljet.

Provencen laventelipellot ovat yksi maailman ihmeistä, ja ne kannattaa ehdottomasti kokea. Paras – ja oikeastaan ainoa – ajankohta nähdä ja kokea pellot omin silmin on kesäkuun lopulta heinäkuun puoliväliin, vähän säistä riippuen. Upeimmat pellot löytyvät monen mielestä Valensolen laaksosta, joka sijaitsee vajaan 200 kilometrin päässä Nizzassa ja vajaan 100 kilometrin päässä Aix-en-Provencesta sekä lähellä turkoosina kimaltelevaa Verdonin järveä ja sen komeita kanjoneita. Valensolesta alkavat myös monet kuuluisat laventelireitit, jotka vierailevat matkallaan myös monessa viehättävässä provencelaiskylässä.

Nämä talviaikaan nuokkuvat kyläpahaset heräävät kesällä eloon, ja sykkivät laventelia aamusta iltaan.

Jokaisessa kylässä järjestetään omat laventelijuhlat, joissa juhlijat saavat maistaa ja haistaa yhtä jos toista laventeliherkkua sekä ihastella laventeliaiheisia sisustusesineitä.

Elokuussa monissa kylissä järjestetään lisäksi laventelin sadonkorjuun juhla, sillä silloin tämä Provencen ihme tislataan ja siitä valmistetaan muun muassa maailmankuulua Lavandula Officinalis -eteeristä öljyä. Jotta laventeli saa kantaa tätä arvokasta latinankielistä nimeä, sen on pitänyt kasvaa villinä ja yli 1000 metrin korkeudessa. Laventeliostoksia tehdessä on hyvä pitää nimi mielessä, sillä usein aitona laventelina myydään sen hybridiä lajitoveria, Lavandula Aspic’a, joka on hinnaltaan huomattavasti edullisempaa. Hybridiversio ei kuitenkaan aina ole ollenkaan huono vaihtoehto; Sen tiedetään tehoavan ”aitoa” laventelia paremmin muun muassa pikkunäppylöihin ja hyönteisten pistoksiin sekä auringonpolttamiin.

Kuva: BigStockphoto

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.