Liikkumaan ja leikkimään

Leikki on lasten ”työtä”, kuuluu vanha sanonta. Leikki edesauttaa lapsen kokonaisvaltaista kehittymistä – fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia valmiuksia.
Meidän vanhempien ja ”työnantajien” tulee tarjota tasapainoisen ja monipuolisen kehittymisen edellytykset turvallisen, virikkeellisen ja inspiroivan ympäristön kautta.

Nykyään lasten ajasta ja mielenkiinnosta kilpailee älylaitteet ja näyttöpäätteet ja niiden koukuttavat pelit ja ohjelmat. Näyttöpäätteiden ääressä käytettävä aika viekin lasten ajasta suuren osan ja se on taas kaikki pois leikkimisestä ja liikkumisesta ja sitä kautta lapsen kehityksestä. Nykysuositus kuuluukin sen vuoksi, että ruutu- ja paikallaoloaika rajoittuisi muutamaan tuntiin päivässä.

Lapsuudessa aloitettu liikunta luo lisäksi hyvän pohjan liikunnalliselle elämäntavalle.

Näyttöpäätteiden ja älylaitteiden ääressä ja sen lisäksi sisällä vietetty aika aiheuttaa silmämunan liikakasvun muuttaen näön likinäöksi. Lasten likinäköisyys onkin nykyään maailmalaajuisesti kasvussa.

Lastenhuoneen sisustamisessa voidaan ottaa leikkien lisäksi liikunta-asia mainiosti huomioon: puolapuut, voimistelurenkaat, kiipeilyköysi, tasapainoliina, leuanvetotanko sekä trapetsi mahdollistavat jo pieneenkin tilaan erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja liikuntatuokioita paikallaanolon sijaan. Välineitä voi tietenkin sijoittaa myös kodin muihin tiloihin tai ulos mahdollisuuksien mukaan, jos lastenhuoneiden sisustuksiin niitä ei saa sovitettua.

Lapset rakastavat pomppimista ja muutamasta vanhasta patjasta saa päällystämällä oivan pomppupaikan. Ne toimivat myös hyvänä alustana vaikkapa puolapuille. Parilla tyynyllä patjoista saa myös erinomaisen löhöily/lukupaikan. Lasten leikkeihin ei tarvita monimutkaisia ja kalliita välineitä, sillä mielikuvitukselle pitää antaa runsaasti töitä. Lapset kyllä taatusti keksivät patjoille muitakin käyttötarkoituksia – nehän muuttuvat hetkessä vaikkapa onkireissun paatiksi, salaisen paikan rakennusmateriaaliksi tai synttärikutsupaikaksi rakkaimmalle pehmolelulle, jonka juhliin on kutsuttu tietysti kaikki muutkin pehmolelut.

Kuvat: voimistelurenkaat.fi

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.