fbpx

Maistuvaa aamupalaa kaikille!

On olemassa kahdenlaisia ihmisiä: Aamuihmisiä ja aamu-unisia ihmisiä. Osa meistä herää vatsat kurnien, kun taas toisia suorastaan ällöttää pelkkä ajatus aamupalasta. Väkisin ei kannata syödä, mutta suosittelen kaikkia ainakin juomaan pari lasillista vettä heti herättyä, ja syömään pienen suupalan myöhemmin, kun keho on käynnistynyt. Tämän lisäksi suosittelen kokeilemaan kevyempiä aamupala vaihtoehtoja, kuten smoothieita, sillä aamupala rakentaa päivällemme tasapainoisen perustan.

Hyvä aamupala antaa energiaa aamupäivään, pitää nälän loitolla lounaaseen asti sekä ehkäisee iltanapostelua.

Minua kiinnosti suuresti ennen kaikkea koko perheen aamupalasuosikit, joten päädyin kesän aikana haastattelemaan 3-12v. lapsia heidän lemppari aamupaloista.

Top 3 osoittautui yllättävän selkeäksi trioksi:
1. Puuro (hyvillä lisukkeilla)
2. Murot
3. Smoothie

Mainittakoon, että moni mainitsi myös, että erityisesti hedelmät ja kananmuna maistuvat aamuisin. Tästä inspiroituneena ajattelin jakaa muutaman terveellisen reseptin, jotka maistuvat kaikenikäisille aamu- ja toivon mukaan myös ei-aamuihmisille.

Granola – murot

Tarvitset:

  • 1 dl pähkinöitä (itse tykkään käyttää hasselpähkinöitä sekä manteleita)
  • 4 dl kaurahiutaleita/muita hiutaleita esim. tattaria, hirssiä, amaranttia, kvinoaa
  • 1 dl siemeniä (itse käytän mitä kaapista löytyy – kurpitsansiemeniä, chia-siemeniä, pellavansiemeniä, hampunsiemeniä jne.)
  • ½ tl kanelia (voit käyttää myös kardemummaa ja aitoa vaniljaa oman maun mukaan)
  • hyppysellinen suolaa
  • ½ dl pähkinävoita (mantelivoi on oma suosikkini)
  • ½ dl hunajaa/vaahterasiirappia
  • 2 rkl kookosöljyä

Tee näin:

  1. Jos kaipaa makeutta, joukkoon voi lisätä rusinoita, kuivattuja karpaloita tai vaikka taateleita oman maun mukaan.
  2. Laita uuni 175 asteeseen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata kattilassa pähkinävoi, hunaja ja kookosöljy.
  4. Yhdistä nämä seokset tasaiseksi massaksi
  5. Kaada seos uunipellille ja sekoita seosta vielä käsin. Paahda uunissa noin 20min, sekoita seosta noin puolessa välissä.
  6. Anna viilentyä ja sekoita kuivatut hedelmät joukkoon. Laita granola ilmatiiviseen, puhtaaseen purkkiin, kun se on viilentynyt.
  7. Tarjoa valitsemasi maidon tai jogurtin kera.

Lapsiystävällinen vihersmoothie

Tarvitset:

  • 1 banaani
  • 1 dl marjoja
  • 1 dl valitsemaasi (kasvi)maitoa
  • Puolikas avokado ja hiukan salaatinlehtiä tai pinaattia
  • Minttu on myös loistava lisä!

Banaanipannarit

  • 2 banaania ja 4 kananmunaa – paista matalalla lämmöllä.

Pannareita voi tuunata lisäämällä kaurahiutaleita, kanelia, chia-siemeniä, pähkinöitä tai
mustikoita taikinaan. Viikonloppuisin voi lisätä hiukan raakasuklaa-hippuja.

Jätskiä aamupalaksi!

Tarvitset:

  • 1 pakastettu banaania tai 1dl pakastettuja marjoja
  • Jotain juoksevaa – jogurtti, kookosmaito, tuorepuristettu mehu
  • Jotain hyvää (1 rkl kaakaota, 1 rkl kardemummaa tai 1 rkl pähkinävoita)

Tee näin:

  1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi.
  2. Makeutta saa lisäämällä esim. taatelin joukkoon. Kermaisuutta saa puolestaan lisäämällä puolikkaan avokadon.

Herkullinen uunipuuro

Tarvitset:

  • 400 g sulaneita pakastemarjoja
  • 5 dl hiutaleita (kaura, hirssi, tattari, amarantti, kvinoa jne.)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl inkivääriä
  • 1 rkl kanelia
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl valitsemaasi (kasvis)maitoa (itse tykkään käyttää kookosmaitoa)
  • ½ tl vaniljajauhetta
  • ½ dl hunajaa
  • 1 rkl kookosöljyä
  • 1 ½ kurpitsansiemeniä
  • 1 ½ manteleita

Tee näin:

  1. Laita uuni 100 asteeseen. Levitä marjat uuniastiaan. Sekoita hiutaleet, leivinjauhe, inkivääri, kaneli ja suola kulhossa.
  2. Sekoita toiseen kulhoon kananmunat, maito ja vaniljajauhe – vispaa nämä.
  3. Tee viimeisenä pähkinäsekoitus: sekoita hunaja, kookosöljy, kurpitsansiemenet ja pähkinät kulhossa.
  4. Levitä hiutalesekoitus marjojen päälle. Lisää sen jälkeen kanamunasekoitus ja viimeiseksi pähkinäsekoitus. Paista noin 40 min.

Puuro – arjenpelastaja

  • Keitä puuro veteen tai maitoon koristele banaanilla, kanelilla, siemenillä, kookosöljyllä, ompulla tai marjoilla.

Munakas

  • Vispilöi munat ja lisää joukkoon hiukan vettä (1 rkl/muna) paista matalalla lämmöllä.
  • Mausta yrttisuolalla, mustapippurilla ja tuoreilla yrteillä.
  • Tarjoa vihannesten kanssa esim. tomaatti, kurkku, avokado, pavut tai porkkanat.

PS. Kannattaa kokeilla myös banaanileipää – nam! Netistä löytyy reseptejä pilvin pimein!

Cecilia Portnoj on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Cecilian missiona on kuuntelun, opastuksen ja tukemisen kautta auttaa ihmisiä löytämään hyvä olo. Hän kutsuu myös itseään terveellisten elämätapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhujaksi. Syöminen on yksi perustarpeistamme, mutta myös mielihyvänlähde, siitä huolimatta se aiheuttaa harmaita hiuksia liian monen arjessa. Hyvinvoivan kehon perusedellytys on päivittäinen ravinteikas ruokavalio – toistuvat ruokavalinnat heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän. Terveellisestä ravinnosta tulisi huolehtia läpi elämän, jo pienestä pitäen. Perheet ja lapset ovatkin Cecilian erityisen huomion kohteena.
Marimiina Pykälistö on diplomiravintoneuvoja, joogaohjaaja ja toimittaja. Hän uskoo arjen pienten muutosten suureen voimaan. Marimiina uskoo myös kokonaisvaltaisuuteen, tasapainoon ja toistoon. Täydellinenkään ravinto ei riitä, jos elämästä puuttuu nautinto, luottamus, ilo ja yhteisöllisyys. Eikä se riitä, ellei sitä toisteta jatkuvasti arjessa. Tarvitsemme myös liikuntaa ja lepoa. Olemme kokonaisuuksia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jossa jokaisella palasella on tärkeä tehtävä. Näiden palasten tulee olla tasapainossa.

Kuva: Bigstockphoto