Marimiinan syntisen hyvä suklaakakku

Tästä kakusta elimistö saa huikeasti hyviä rasvoja, magnesiumia ja muitakin mineraaleja sekä proteiineja. Keskitytään itsellemme tärkeisiin asioihin ja tehdään joulusta omannäköinen ilman stressiä ja suorittamista. Syödään kohtuudella sitä, mistä nautimme!

Tarvitset:

 • 200 g tummaa suklaata (maidotonta, jos haluat maidottoman version)
 • 150 g luomuvoita (tai kookosöljyä)
 • 70 g tummaa sokeria (tai kookossokeria)
 • 70 g vaahterasiirappia (tai hunajaa)
 • 4 kananmunaa
 • 60 g mantelijauhoa
 • 60 g riisijauhoja (tai kastanjajauhoja)
 • ripaus vaniljaa
 • lisäksi haluamiasi pähkinöitä ja/tai kuivattuja hedelmiä ja/tai mantelimassaa
 • Jos käytät kookosöljyä, tuovat kookoshiutaleet kivan suutuntuman ja kookoksen aromia.

Tee näin:

 1. Sulata suklaa ja voi (kookosöljy) kattilassa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa.
 2. Vatkaa sillä aikaa kananmunat ja sokeri. Tummaa sokeria pitää malttaa vatkata vähän pidempään.
 3. Kun muna-sokerivaahto on valmis, lisää sinne rennosti pyöräyttäen jauhot.
 4. Kun suklaa-voi-seos on sulanut ja hieman jäähtynyt, lisää se muna-sokeri-jauhoseokseen. Sekoita varoen, ja niin, että kaikki aineet sekoittuvat.
 5. Lisää sitten vaahterasiirappi, mausteet sekä pähkinät ja kuivatut hedelmät. Näin joulun alla itse tykkään sotkea saksanpähkinöitä, kuivattuja taateleita ja karpaloita sekä (luomu)mantelimassaa. Tähän yhtälöön sopivat vaahterasiirappi ja kastanjajauhot kuin nenä päähän. Mausteeksi ripaus kanelia ja joulun paras kakku on valmis uuniin.
 6. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jos tykkäät mutakakkumaisesta, kosteasta sisuksesta, vartti riittää. Jos taas tykkäät kiinteämmästä kakusta, anna olla parikymmentä minuuttia. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaile ja kokeile hammastikulla, jotta saat varmasti mieluisan koostumuksen.

Ja eikun nautiskelemaan! Lue lisää vinkkejä joulun ajan ruokailuun uusimmasta Perheen Aika -lehdestä.

Rentoa joulua,

Cecilia

Kuva: BigStockphoto

Cecilia Portnoj on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Cecilian missiona on kuuntelun, opastuksen ja tukemisen kautta auttaa ihmisiä löytämään hyvä olo. Hän kutsuu myös itseään terveellisten elämätapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhujaksi. Syöminen on yksi perustarpeistamme, mutta myös mielihyvänlähde, siitä huolimatta se aiheuttaa harmaita hiuksia liian monen arjessa. Hyvinvoivan kehon perusedellytys on päivittäinen ravinteikas ruokavalio – toistuvat ruokavalinnat heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän. Terveellisestä ravinnosta tulisi huolehtia läpi elämän, jo pienestä pitäen. Perheet ja lapset ovatkin Cecilian erityisen huomion kohteena.
Marimiina Pykälistö on diplomiravintoneuvoja, joogaohjaaja ja toimittaja. Hän uskoo arjen pienten muutosten suureen voimaan. Marimiina uskoo myös kokonaisvaltaisuuteen, tasapainoon ja toistoon. Täydellinenkään ravinto ei riitä, jos elämästä puuttuu nautinto, luottamus, ilo ja yhteisöllisyys. Eikä se riitä, ellei sitä toisteta jatkuvasti arjessa. Tarvitsemme myös liikuntaa ja lepoa. Olemme kokonaisuuksia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jossa jokaisella palasella on tärkeä tehtävä. Näiden palasten tulee olla tasapainossa.