Pimentyviin iltoihin

Syykuu  on ainakin minulle hieman haikeaa aikaa, sillä päivät lyhenevät lyhenemistään. Valoisat yöt ovat minun mielestäni parasta Suomen kesässä ihanan vihreyden lisäksi. Onneksi pimeneviin iltoihin löytyy kaikensorttisia pihavalaisinratkaisuja ja – malleja, sillä terasseille, parvekkeille ja puutarhaan löytyy runsain määrin tunnelmaa ja valoa tuovia valaisinideoita.

Valaisimia valitessa tulee huomioida, että ne sopivat rakennuksen tyyliin ja että ne ovat hyvännäköisiä sekä valossa että pimeässä. Valon pitää olla miellyttävä katsoa, joten kannattaa valita mielummin muutaman voimakkaan valolähteen sijaan useampi heikompitehoinen valaisin.

Koristevalaisimet toimivat taas ilmeen piristäjinä ja katseenvangitsijoina ja tyyliseikat eivät välttämättä ole se ensimmäinen valintakriteeri. Valaisimia valitessa kannattaa aina huomioida käyttötarkoitus, asennettavuus, kestävyys ja helppohoitoisuus sähkönkulutusta unohtamatta.

Käteviä aurinkokennovalaisimia löytyy monenlaisia: on valoketjuja, riippu-, lyhty-, pylväs- ja puutarha- ja seinävalaisimia ja tunnelmaa tuovia koristevalaisimia.

Aurinkokennovalaisimet ovat käteviä ja ne on helppo sijoittaa pihoilleen ja parvekkeilleen, koska sähköjohtoja ei tarvita. Valaisimia voi myös sen vuoksi liikutella kätevästi tarpeen mukaan. Akku tarvitsee auringonvaloa latautuakseen ja ihan minne vain niitä ei kuitenkaan silloin voi sijoittaa. Akun kestoon, valolähteen voimakkuuteen, soveltuuko talvikäyttöön, onko virtakytkin jne
kannattaa tutustua valaisinta valitessaan.

Nykyään löytyy myös nk. hybridivalaisimia eli akut ovat ladattavissa verkkovirran avulla. Ihan klassiset kynttilälyhdyt on myös tunnelmallinen tapa valaista oleskelualuettaan. Tukeva ja lasein varustettu lyhty on turvallisin vaihtoehto ja kannattaa muistaa, että elävää tulta ei saa koskaan jättää itsekseen. Ledkynttilät ovat hyvä vaihtoehto tavallisille kynttilöille.

Pihasuunnitelmaa tehdessään kannattaa suunnitella samalla pihavalaistus – miten valaista pihan eri osa-alueet: rakennukset, polut, sisääntulo ja pihan eri näkymät. Valaistuksella tuodaan myös turvaa pimeisiin vuodenaikohin.

Erityyppisiä valaisinlähteitä käytettäessä luodaan tunnelmaa ja tuodaan tilan eri yksityiskohdat kauniisti esille.

Valoketjut ja pöydällä sijaitsevat kynttilälyhdyt luovat hämyisen ja viihtyisän tunnelman illanviettoon ulkosalla.

Ranta- ja laiturialueet saavat oman valonsa ja tunnelmansa erilaisista valolähteistä.


Hauska idea on kiinnittää valoköynnös ruukkupidikkeisiin. Niihin voi ripustaa esimerkiksi myös pieniä lasilyhtyjäkin.


Katosten alle sopii riisipaperivalaisimet tuomaan väriä ja valoa erilaisiin juhlatilaisuuksiin.
Kuvat: lights4fun.co.uk

Näyttävyyttä saa ripustamalla useita erikokoisia ja värisiä riisipaperi- ja kangasvalaisimia tms.
tilaan.
Kuva: instagram.com/mydarkhome_/

Ulkokäyttöön löytyy erilaisista materiaaleista valmistettuja ripustettavia valaisimia.
Kuvat: ellos.fi

Kuva: sessak.fi

Koristevalaisimilla tuo tiloihin mielenkiintoisia ja piristäviä yksityiskohtia.
Kuva: ellos.fi

Kuten riippuvalaisimet, niin myös pöytävalaisimet tuovat ulkotiloihin sisätilamaisuutta.
Kuva: konstsmide.se

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.