Skandinaavista tyyliä

Skandinaavinen tyyli on aina ollut suosittua myös muualla maailmassa, mutta viimeisten vuosien aikana sen suosio on yhä edelleen kasvanut. Tyyli luotiin viime vuosisadan puolivälissä Alvar Aallon ja muiden skandinaavisten suunnittelijoiden toimesta, mutta ajaton tyyli, esteettisyys, selkeys, vaaleat pinnat, neutraali värimaailma, luonnonmateriaalien käyttö ja käytännöllisyys ovat alkaneet kiinnostaa enenevässä määrin muitakin kuin meitä pohjolan asukkaita.
Kuva: kannustalo.fi/Riikka Kantinkoski

 

Olisiko ruotsalainen kalustejätti maailmanvalloitusmatkallaan samalla opettanut ja totuttanut kodinsisustajat pitämään funktionaalisuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen tähtäävästä skandinaavisesta sisustamisesta? Varmasti näin on ja muutama vuosi sitten lanseerattu tanskalainen Hygge-käsite raivasi myös osaltaan skandinaavisen sisustuksen esiinmarssia maailmalla.

Kuva: ikea.com

Kuva: desironlizen.com

Internet on tuonut tyylin yhä useamman tietoisuuteen blogien ja erilaisten kuvapalveluiden välityksellä. Skandinaavista tyyliä ovat myös osaltaan vieneet maailmalle ruotsalaiset sisustajat ja stylistit, sillä heidän sisustamiaan ja stailaamiaan koteja esitellään ahkerasti blogeissa ja erilaisilla sisustusalan sivuistoilla.

Kuva: nordiskakok.se

Kuva: johnlewis.com

Huoli maapallon tilanteesta on myös nostanut kestävyyden ja luonnonmateriaalien arvostusta. Enää ei kaivata nopeakiertoisia tavaroita ja kalusteita, vaan halutaan sisustaa asioilla, jotka ovat ekologisia ja kestävät aikaa. KonMari-menetelmän suosio osoittaa lisäksi, että olemme kyllästyneet kaikki paikat täyttäviin tavaramääriin. Ja näihin tarpeisiin skandinaavinen sisustus oikeastaan vastaakin: vähän, mutta hyvää.

Kuva: tinekhome.com

 

Muutama vuosi sitten lanseerattu uusi trendi, joka puhuttelee ympäristöystävällisempiä sisustusratkaisuja etsivää ja kaipaavaa on nk. Japandi, jossa kaksi hyvin samanhenkistä tyyliä – oma tuttu skandinaavinen tyylimme ja japanilainen sisustustyyli, yhdistyvät. Tyylissä kohtaavat skandinaavinen toiminnallisuus ja japanilainen rustiikki minimalistisuus, joka saa innoituksensa wabisabista. Japandi-tyyli onkin yksikertaista, minimalistista, hillittyä ja toiminnallista, samalla kuitenkin lämmintä, kotoisaa ja kaunista.

Kuva: design spirits co.,ltd

 

Sisustuksessa käytettävät materiaalit löytyvät luonnosta ja tyylissä yhdistellään rustiikkisia ja moderneja neutraaleja materiaaleja keskenään: puuta, pellavaa, villaa ja puuvillaa jne. Vaaleat rauhoittavat värit, selkeät linjat ja puu ovat sisustuksen keskipisteessä ja tilat kalustetaan korkealaatuisin muotokieleltään selkein kalustein. Tyyliin kuuluvat myös valoisat tilat sekä vähäeleinen visuaalinen ilme, turhaa krääsää välttäen. Eloa ja väriä voidaan tuoda tiloihin huonekasveilla.

Kuva: krakvikdorazio.no


Kuva: aprilandmay.com

Kuva: aprilandmay.com/Anne Bråtveit

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.