Talvisen Rivieran kahdet kasvot

Kun syksyinen ja synkkä marraskuu on ohitettu, tarjoaa Rivieran talvi kauniita elämyksiä. Rannikkokaupungeissa ja kylissä niin Ranskan kuin Italiankin puolella kuulaat ja aurinkoiset talvipäivät houkuttelevat pitkille kävelyille ja rantakahviloiden terasseille. Tyyninä päivinä aurinko lämmittää jo tuntuvasti, ja lämpö saattaa kavuta jopa viidentoista asteen paremmalle puolelle. Ei ole ollenkaan eriskummallista nähdä t-paitasillaan istuskelevia ihmisiä terassikahveilla jo tammikuun ensimmäisinä päivinä.

Samaan aikaan, vajaa sata kilometriä pohjoiseen lasketellaan ja hiihdetään täyttä päätä. Meri-Alpit yltävät miltei Rivieran rannoille, ja täällä lunta ja talvista tunnelmaa riittää. Viikolla, ja erityisesti keskiviikkoisin, tunnelmalliset ja useimmiten ihmisenkokoiset hiihtokeskukset täyttyvät koululaisista, jotka ovat liikuntaopettajiensa kanssa tulleet hiihtämään. Viikonloppuisin keskukset täyttyvät paikallisista, jotka tulevat päiväseltään verestämään hiihtotaitojaan. Lapset ohjataan hiihtokouluihin jo 3-vuotiaasta alkaen, ja he saavat jokaisesta koulukerrastaan leiman, joka tunnistetaan kaikissa maan hiihtokeskuksissa. Näin pienet hiihtäjät voivat helposti edistyä harrastuksessaan missä päin maata hyvänsä.

Hiihtokeskuksiin pääsy on tehty helpoksi. Isoimmista rantakaupungeista hiihtämään pääsee paikallislippujen hinnalla, ja matkaan Rivieran rannalta lumen äärelle kuluu reilusta tunnista kahteen tuntiin. Hiihtämään voi siten vaivatta mennä päiväseltään.

Parhaimpina Rivierna talvikauden viikonloppuina toinen päivä kuluu auringonpaisteessa sopivassa pikkupakkasessa hiihtäen, ja toinen rantakalliolla, lähes kesäisissä tunnelmissa loikoillen ja päivää paistatellen.

Meri-Alppien läheisyys tekee Rivierasta lähes ainutlaatuisen talvikohteen, sillä harvassa maailmankolkassa voi samanaikaisesti nauttia rantaelämästä ja talviharrastuksista. Mitä pidemmälle kevättä edetään, sitä suurempi todennäköisyys tälle on. Huhtikuussa, silloin kun lunta riittää, voi parhaassa tapauksessa yhtenä päivänä lasketella ja toisena uida Välimeren pehmeillä aalloilla.

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.