Tapetteja ja kukkia 

Tapeteilla luo mielestäni tilaan aivan erilaista tunnelmaa, kuin vain maalaamalla seinät. Maalisävyjä on valtavat määrät erilaisia, ja niistä löytää taatusti oikeat sävyt tilaansa, mutta tapeteilla saadaan tilaan aivan toisenlaista ilmettä, tyyliä, tunnelmaa ja tuntua.

Tapeteilla tuodaan tilaan kuvioiden lisäksi myös leikillisyyttä, huumoria, värejä, toistoa ja katseenvangitsijoita tai jatketaan rakennuksen ja sisustuksen aikakautta tai teemaa. Tapetoimalla tilan kaikki seinät tai vain yksi, saadaan joko enemmän tai vähemmän intensiivistä tunnelmaa ja tietenkin vaikutetaan myös tilan koon tunteeseen.

Kuvion suuruudella ja värillä on myös vaikutusta siihen, miten tila koetaan – isokuvioinen tapetti pienessä tilassa saattaa kaikilla seinillä olla liian ”päällekäyvä”, kun taas pienikuvioinen isossa tilassa saattaa sumentua yksiväriseksi pinnaksi.

Tapeteilla voidaan luoda tilaan hyvinkin näyttäviä ja dramaattisia näkymiä ja tunnelmia sekä tilavaikutelmia.

Suosituista kuvatapeteista löytyy valtava kirjo erilaisia aiheita – maisemia, graafisia kuvioita, erilaisia materiaalipintoja jne., joilla saada tilaan persoonallista ilmettä ja kiinnostavaa katseltavaa.

Tapetteja on valtava määrä ja on siis todella mistä valita ja uutuuksia tulee lisää koko ajan. Lähinnä tapettivalinnoissa on ongelmana valinnan vaikeus.

Olen ”tapetti-ihmisiä” ja tähän asti kodeistani on löytynyt aina tapetoidut seinät, mutta nykyisen kodin olohuoneen, eteisen ja osittain keittiön seinissä on poikkeuksellisesti maali. Syynä tähän oli keittiön yhdelle seinälle valitsemani tapetti, joka ohjasi tilojen jatkuessa yhtenäisinä värivalintoja.

Tapettifirmat ovat helpottaneet värivalintoja tuomalla kuviollisten tapettien rinnalle niiden värimaailmaa jatkavat yksiväriset tapetit. Tätä mahdollisuutta ei minulla valitettavasti ollut, sillä keittiön tapettia ei enää valmistettu, kun remontoin keittiöni.

Olin säästänyt tapetin roskalavakohtalolta eräästä vuosia aikaisemmin tekemästäni sisustusprojektista ja sain ne nyt vihdoin käyttööni. Tapetin jämäpalat riittivät juuri ja juuri seinälle ja onneksi niin, sillä se on kautta aikojen lempitapettini ja on sitä edelleen.

Ratkaisuna oli siis maalata seinät tapetin pohjavärillä ja näin sain sitten yhdistettyä tilat sujuvasti toisiinsa.

Kukka- ja myös muut luontoaiheiset tapetit ovat olleet jo jonkin aikaa suosittuja, varsinkin vanhahtavan tyyliset romanttiset kukalliset tapetit. Ne tuovat ilmettä ja tunnelmaa uutta ja vanhaa yhdistellen sisustettuihin nykykoteihin.

Boråstapeterin Falsterbo III ja Newbie sekä Sandbergin Ett Hem-kokoelmista löytyy kauniita ja tunnelmallisia kukkakuvioisia tapetteja ja niillä loihtii taatusti romanttista tunnelmaa kaikkiin kodin tiloihin makuuhuoneista eteisiin.

 

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.

Kuvat: boråstapeter.se ja sandbergwallpaper.com