Tekeekö vauvasi yönsä?

Paulinen ollessa 7.viikkoa, sain vihdoin ja ylpeänä vastata: ”Kyllä, vauvani tekee yönsä”, ja kuuluin heti joukkoon. Ranskalaisille se, että vauva alkaa nukkua varhain kokonaisia öitä, ja että tämä tapahtuu vauvan omassa sängyssä, on erittäin tärkeää ja siitä puhutaan paljon. Jos kolmikuinen ei vielä nuku öitään, aloitetaan unikoulu ja valjastetaan koko suku, jotta vauva saadaan nukkumaan. Kehitin mielessäni teorian, että tämä ylireagointi tähtää osaltaan siihen, että vauva on varhain valmis päivähoitoon.

Ranskalaisille varhain on suomalaisittain todella varhain. Ranskan lain mukaan äitiysloma päättyy, kun vauvalla on ikää noin kolme kuukautta.

Äiti palaa töihin ja vauva aloittaa sosiaalisen elämänsä joko hoitotädillä tai päiväkodissa. Kyllä, kolmekuisena. Uppiniskaisena suomalaisena en tähän taipunut, ja kiitos mieheni ja työnantajani, sain jatkaa äitiyslomaani vielä tovin.

Nautin lisäajastani Paulinen kanssa täysin rinnoin. Olimme kaksin, sillä paikalliset mammakaverit olivat jo töissä. Sain vätystelyni ranskalaisympäristöltäni todennäköisesti anteeksi vain siksi, että olin suomalainen. Outo ulkomaalainen, siis jollain tapaa syyntakeeton. Vietimme laadukasta äiti-tytär-aikaa, teimme pitkiä päiväretkiä, lorvimme meren rannassa ja istuimme kahviloissa.

Olimme harvoin kotona. Tämän mahdollisti ranskalainen, lähes diktatuurimainen ruokakulttuuri, joka helpotti vauvan ruokasuunnittelua. Perehdytys ruokakulttuuriin aloitetaan jo kolmekuisena. Tällöin tavoitteellisesti vauva ruokailee samaan tahtiin kuin koko edessä häämöttävän koulu-uransa ajan. Aamulla kahdeksalta juodaan aamumaito, keskipäivällä juodaan lounasmaito, kello neljä juodaan välipalamaito (quatre heures), illalla kahdeksalta illallismaito. Vähitellen neljän-viiden kuukauden iässä vauva tutustutetaan kiinteään ruokaan, josta tulee vauvan pääravinto seitsemän-kahdeksankuisena. Vuoden iässä vauvalla saattaa hyvinkin lounaalla ja illallisella olla kolme ruokalajia.

Hullua, eikö? Olin alkuun hyvin skeptinen ja naureskelin koko touhulle. Nyt, vuosi myöhemmin, liputan menetelmän puolesta. Neitimme on syntymästään asti ollut herkkusuu ja helppo syömään, myönnän, mutta ah, miten helpoksi elämä muuttui hetkenä, kun koko perhe alkoi syödä samaan aikaan, ja jotakuinkin samaa ruokaa.

Tarinat Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.

Kuva: Bigstockphoto