Trendikkäästi väriä uuteen vuoteen

Sisustuksen trendeissä esitellään vuodenvaihteessa tulevan kauden sisustuksen eri osa-alueita: värejä, huonekaluja, valaisimia, materiaaleja, tekstiilejä jne. Trendeissä ei kovin isoja ja dramaattisia muutoksia yleensä vuositasolla tapahdu, mutta aina jotain uutta tuodaan kuitenkin markkinoille.

Tulevien vuosien trendit tiedetään aina vuosia etukäteen, sillä useat eri trenditoimistot maailmalla tekevät analyysejään tulevista suunnista. Heillä on palveluksessaan iso joukko ihmisiä, jotka haistelevat muutoksen tuulia maailmalla tehden huomioita pienistä ja isoista signaaleista. Nämä huomiot koostetaan analyyseiksi tulevasta ja näitä tietopaketteja sisustusalan yritykset sitten ostavat osatakseen tarjota meille tulevina kausina oikeanvärisiä kippoja, tekstiilejä ja sisustustavaraa sekä vaikkapa huonekaluja joko geometrisissä tai orgaanisissa muodoissa. Tai sitten he osaavat esimerkiksi kohdentaa palvelujaan tai keksiä uusia palveluja perustuen meidän kuluttajien muuttuviin arvoihin tai kulutuskäyttäytymisiin.

Värit ovat meille tärkeitä ja ne vaikuttavat meihin monin tavoin tunne- ja myös fysiologisella tasolla, joko värin vaikutuksen, värimuistojen ja -mieltymysten kautta. Värit ovat kulttuurillisesti sidoksissa, ja lisäksi ihmisen eri ikäkaudet vaikuttavat värikokemuksiin. Väreillä tuodaan tilaan tunnelmaa, vaikutetaan tilantuntemukseen ja tuodaan tilan eri arkkitehtonisia yksityiskohtia esille. Lisäksi värit auttava tilassa orientoitumista ja niillä voidaan lisätä tilan turvallisuutta. Ei ole siis yhdentekevää miten ja millä värillä väritetyssä tilassa päivämme vietämme.

Maalifirmat julkaisevat omia tulkintojaan väritrendeistä luomalla omia väripalettejaan. Joten oikeastaan ei ole enää mitään yhtä väritrendiä, on vain lukematon määrä erilaisia vaihtoehtoja, joista valita.

Värien on kuitenkin ennustettu olevan iso trendi jatkossa pitkän neutraalin värikauden jälkeen ja värejä tullaan sekoittamaan iloisesti, rohkeasti ja luovasti.

Olen koonnut tähän muutaman eri pohjoismaisen yrityksen tämän vuoden trendiväreistä mielenkiintoisia vaihtoehtoja inspiraation lähteeksi. Värien esiinmarssi näkyy hyvin, sillä trendikartalta löytyy kauniita täyteläisiä ja murretuja sävyjä.

Kuva: jotun.no

 

Kuva: jotun.no

 

Kuva: tikkurila.fi

 

Kuva: alcro.se

 

Kuva: alcro.se

 


Kuva: nordsjo.se

 

Kuva: becker.se

 

Kuva: alcro.se

 

Kuva: jotun.no

 

Kuva: jotun.no

Kuva: alcro.se

 


Kuva: jotun.se

 

Vinkkejä lapsiperheen kodin sisustusratkaisuista. Tarja Kankaanpää-Salonen pitää myös suosittua Keltainen talo rannalla -blogia.