Välipalalla on väliä

Ranskassa, jossa ruokakulttuuri on tarkkaan säädeltyä, on myös välipaloilla oma, tarkkaan säädelty paikkansa. Se syödään oikeaoppisesti kello 16. Siitä kertoo myös sen tuttavallinen nimi: quatre heures. Perinteisesti kello neljän välipala syödään koulupäivän päätteeksi, useimmiten koululla, ennen iltapäiväkerhoja.

Ennen vanhaan välipala oli maitoa ja keksiä. Terveysbuumin myötä, kello neljä on kokemassa vallankumousta – ja hyvä niin. Maidot jätetään kotiin, ja keksit ovat vaihtuneet luomupähkinä- ja siemenpatukoihin sekä hedelmä- ja marjapaloihin. Nämä sopivat loistavasti myös suomalaisten lasten koulureppuihin ja harrastuskasseihin.

Sen sijaan, että ostaisit valmiita, ja usein kalliita, luomupatukoita, tai lisäaineilla ja keinotekoisilla makeutusaineilla saturoituja valmiita patukoita, tee välipalapatukat itse. Tai tee pellillinen marjamuffinsseja, joiden jauhoihin lisäät vaikkapa kaurahiutaleita tai porkkanaraastetta. Internet on pullollaan ideoita sekä maukkaita ja superhelppoja ohjeita. Jos et jaksa itse leipoa, anna lapsille mukaan pikkupussi pähkinäsekoitusta ja pari hedelmää. Tämä ajaa saman asian, ja siitä lapsesi saa sopivasti proteiineja, vitamiineja ja hivenaineita sekä sopivasti aitoa hedelmäsokeria, josta lapsi saa energiaa.

Kiireisen äidin pikaratkaisu välipalaksi on lounasboksin pohjalle levitetty hummusmatto, johon istutetaan porkkana-, kurkku- ja kesäkurpitsatikkuja sekä kirsikkatomaatteja. Myös kovat juustot kuutioituina vihannesten kanssa sopivat suolaisiksi välipaloiksi. Pienimmätkin tykkäävät ja pysyvät tyytyväisinä.

Kuva: BigStockphoto

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com