Valoisamman ajan puuhia

Valon määrä lisääntyy koko ajan ilahduttavaa vauhtia – tämä on kyllä todella mukavaa vuodenaikaa! Valo on erinomainen piristysruiske ja taas kerran todella pitkältä tuntuneen pimeän ajanjakson jälkeen se tuo uutta innostusta ja jaksamista elämiseen ja arjen pyörittämiseen.

Pimeyden turvissa kodin nurkissa lymyilleet villakoirat ja muutkin epäkohdat tulevat tosin valoisan ajan lisääntyessä näkyviin. Nyt onkin hyvää aikaa kunnon kevätkelejä odotellessa tehdä jonkin sortin kevätsiivous ja mahdollisesti tuoda kotiin jo hieman keväistä ilmettä.

Helppo ja nopea ilmeenmuutos tapahtuu usein vain jo tavaroiden ja huonekalujen paikkaa siirtämällä. Omien lasteni mielestä oli hauskaa heidän huoneitaan siivotessani, että huonekalut saivat silloin tällöin uudet paikat. Leikit oli taas mukava aloittaa siivotussa ja järjestetyssä tilassa ja olihan tila taas kerran kuin toinen uusine järjestyksineen. Siivous tuntui itsestä hauskemmalta, kun sai samalla miettiä miten tavarat järjestelisi uudestaan.

Lapsena minun, pikkusiskoni ja serkkuni lempipuuhaa oli leikkimökin siivoukset ja järjestely. Kerran äitini kysyessä, mitä olimme tehneet leikkimökissa, pikkusiskoni vastasi, että vaihdoimme moraalia – oli kuullut hienolta kuulostavan sanan jostain. Sen jälkeen perheessämme on aina puhuttu uudesta moraalista huonekalujen järjestystä vaihdettuamme.

Huonekalujen ja tavaroiden siirtely on mielestäni terapeuttista ja positiivista puuhaa ja lastenhuoneiden lisäksi myös kotieni muidenkin tilojen sisustus on ollut useamman muutoksen kohteena vuosien saatossa eli moraali on vaihtunut monen monituista kertaa.
Joskus kuitenkin on hauska muuttaa tilan ilmettä muillakin tavoin, vaikkapa ihan pienilläkin jutuilla: joko itse tehden, uusin hankinnoin tai tilan jonkun yksityiskohdan tai toiminnon muuttamisella.

Jo vain liikojen lelujen pois siivous voi olla se riittävä juttu tai uusien säilytysratkaisujen miettiminen. Klassinen vinkki yhden seinän maalaamisesta on edelleen kätevä ja helppo muutosidea tai ilmeen muutos tekstiilien vaihdoilla.

Tässä muutamia kiinnostavia ideoita lastenhuoneen ilmeen muutokseen.

Ripusta lastenhuoneen matto hauskaksi yksityiskohdaksi seinälle. Kuvassa Ferm Livingin Safari Tufted-matto.

Kuva: fermliving.com

 


Vanhoista patjoista saa päällystämällä hyviä löhöily- ja leikkipaikkoja lastenhuoneeseen. Tämän tilan löhöily- ja lukupaikan värikkäät istuin- ja koristetyynyt luovat hauskan ja raikkaan kokonaisuuden graafisen tapetin kanssa. Kirjat on laitettu seinälle esille, josta ne on helppo ja kätevä ottaa luettavaksi. Asioiden toisto on usein myös hyvä tehokeino: huutomerkkitaulut erivärisillä pohjilla muodostavat värikkään yksityiskohdan tilaan. Tilan väritysidea toistuu lisäksi tapetin yksityiskohdissa.

Kuvat: chango.co

 


Näitä kuvioita on helppo maalata seinälle, kaapinoviin tai huonekalujen pinnalle maalarinteipin avulla.

Kuva: kidsinteriors.com

 


Vuodekatokset ovat edelleen lastenhuoneen suosikkeja, sillä ne tuovat turvallista tunnelmaa pienentämällä nukkumatilan lapsen kokoiseksi ja suojaisaksi paikaksi. Tähän tilaan on valittu kaunis vanhan ajan tunnelmaa luova tapetti sekä huonekaluja ja valaisimia eri aikakausilta. Kontrastina tilan tunnelmaan ja tyyliin toimivat pörröinen kattovalaisin ja säilytyskorit.
Kuva: @majasmissionshuset

 


Lastenhuone ja yleensäkin koti pysyy siistinä ja hallittuna, kun erilaisille toiminnoille on mietitty omat paikkansa. Lapset pitävät askartelusta ja piirtämisestä, ja oma paikka sille toiminnalle olisi varmaan mieluinen. Kuvan kodissa on ideoitu vanhoista laudoista askartelupaikka kahdelle lapselle. Samasta materiaalista on tehty myös hylly ja sen alapuolelle kiinnitetty kohdevalaisimet.
Kuvat: room-to-bloom.com

Mikä onkaan ihanampaa kuin pienet piilot ja paikat! Vanhaan kaappiin on rakennettu todellinen lukupesä. Ehkä omankokoinen ja jännittävä piilolukupaikka innostaisi lukemaan. Tämän ideat toteutuksessa pitää muistaa kiinnittää huonekalu kunnolla seinään kiinni. Lukupaikan voisi myös ”piilottaa” kiinteään komerotilaan.

Kuva: blesserhouse.com


Lapsen omat piirrokset tuo hauskaa ilmettä tilaan joko ilman kehyksiä tai kehystettynä. Kuvia voi vaihdella taideaarrekokoelman kasvaessa.
Kuva: pauletpaula.com