Virtaa syksyyn!

Toivottavasti olette nauttineet aurinkoisesta kesästä täysin rinnoin!

Kesä on kääntymässä syksyyn. Päivät ovat lyhentyneet, yöt ovat jo viileämpiä, ja arki on rullannut käyntiin kodeissa. Arki ja syksy tuovat uudet haasteet ja seikkailut mukanaan, mutta tavallinen arki on itseasiassa aika ihanaa. Tärkeää on muistaa antaa tilaa kivoille asioille tapahtua, ja ottaa arjesta kaikki irti. Elämän ei siis tarvitse olla yhtä maanantaita.

Miten sitten saada puhtia terveellisistä elämäntavoista?

Tässä minun parhaat vinkit, kohdataan syksyn seikkailut energisinä:

  1. Tasainen ateriarytmi – vältetään tilannetta, joissa nälkä pääsee härnäämään. Liian vähäinen energiansaanti päivän aikana johtaa nimittäin iltanaposteluun – ”tekis mieli syödä jotain”-fiilikseen.
  2. Liikunta – harjoitusten tulisi olla rakentavia ja/tai palauttavia. Kävelyä, uintia, joogaa, salilla käymistä, jumppaa, uintia, pyöräilyä. Tärkeää olisi löytää itselleen sopivat lajit, joista nauttii niin keho kuin mieli.
  3. 80/20-ajatusmalli – ylläpidetään johdonmukaisesti terveellistä ruokavaliota. Pyritään pääsääntöisesti syömään fiksusti: runsaasti kasviksia, paljon kuituja, laadukasta proteiinia, hitaita hiilihydraatteja sekä hyvä rasvoja. Välillä herkutellaan hyvällä omatunnolla ja nautiskellen, sillä kokonaisuus ratkaisee pitkällä aikavälillä.
  4. Nesteytys – pidä vesipulloa mukanasi – työpöydälläsi, autossa, vaunuissa jne. Tasaisesti päivän aikana nautittu vesi tekee ihmeitä keholle ja mielelle. Mikäli juot paljon kahvia, muista kompensoida vedellä.
  5. Oikea ruoka oikeaan aikaan – Olemme varmasti kaikki kuulleet lausahduksen ”kello 18 jälkeen ei kannata syödä, jos haluaa pudottaa painoa”. Tähän väliin haluaisin muistuttaa, että liian vähäinen syöminen illalla saattaa heikentää unen laatua. Huonosti nukuttu yö puolestaan lisää näläntunnetta seuraavina päivinä ja saa useimmat meistä himoitsemaan herkkuja salaatin sijaan. Huono uni kohottaa myös stressihormoni-kortisolin tasoa ja heikentää verensokerin hallintaa. Nämä seikat tekevät painonpudotuksesta ennen pitkää hyvin vaikeaa. Sisällytä illan aterioille hitaita hiilihydraatteja, vaikka muuten rajoittaisitkin niiden määrää – hitaat hiilarit parantavat untasi. Toinen vinkki on siirtää aamusta ja päivästä hiilaripitoisia aterioita iltaan, jos sinulla on päiväväsymystä. Vaihda aamupuuro iltapuuroksi, ja lounaan hiilarit päivälliselle (ota lounaalla kasviksia pastan, perunan, leivän jne. tilalle).
  6. Uni – huomioi, että kun ruuan energiamäärä jää vahingossa liian vähäiseksi tai ruuan laatu on surkea, unenlaatu voi heikentyä merkittävästi. Lasten mentyä nukkumaan on helppo lyödä Netflix päälle, ja viettää ansaittua omaa aikaa. Sarjojen ahmiminen arki-iltaisin johtaa useimmiten siihen, että yöunet jäävät vähäisiksi ja iltanapostelu jatkuu niin kauan kuin TV on päällä. Kokeile lukea kirjaa tai juo iltatee puolisosi kanssa.
  7. Harjoittele läsnäoloa – tule tietoiseksi syömis- ja stressitavoistasi. Muutaman päivän ruokapäiväkirjan pitäminen toimii usein silmienavaajana.

Arjen pyörityksen ydin

Maltti on valttia! En suosittele tekemään useampaa elämäntapa-muutosta kerrallaan. Aloitetaan yhdestä muutoksesta, ja kun tästä on muodostunut rutiini, voimme alkaa tutustua seuraavaan muutokseen. Uusien rutiinien muodostaminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Aika ajoin prosessi voi tuntua jopa ärsyttävän hitaalta, mutta se palkitaan. On myös hyvä pitää mielessä, että johdonmukaisuus on avain hyvinvoivaan arkeen. Rullaava arki on itseasiassa hieno asia. Jos arjessa voi hyvin, elämä voi hyvin. Vaikka kiirehdimme taas arjen askareiden kimpussa, niin muistetaan myös pysähtyä hetkeksi nauttimaan auringon viimeisten säteiden lämmöstä.

Iloitaan pienistä suurista asioista!

Kuva: Bigstockphoto

Cecilia Portnoj on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Cecilian missiona on kuuntelun, opastuksen ja tukemisen kautta auttaa ihmisiä löytämään hyvä olo. Hän kutsuu myös itseään terveellisten elämätapojen ja itsemyötätunnon puolestapuhujaksi. Syöminen on yksi perustarpeistamme, mutta myös mielihyvänlähde, siitä huolimatta se aiheuttaa harmaita hiuksia liian monen arjessa. Hyvinvoivan kehon perusedellytys on päivittäinen ravinteikas ruokavalio – toistuvat ruokavalinnat heijastuvat terveyteemme aina vuosien päähän. Terveellisestä ravinnosta tulisi huolehtia läpi elämän, jo pienestä pitäen. Perheet ja lapset ovatkin Cecilian erityisen huomion kohteena.
Marimiina Pykälistö on diplomiravintoneuvoja, joogaohjaaja ja toimittaja. Hän uskoo arjen pienten muutosten suureen voimaan. Marimiina uskoo myös kokonaisvaltaisuuteen, tasapainoon ja toistoon. Täydellinenkään ravinto ei riitä, jos elämästä puuttuu nautinto, luottamus, ilo ja yhteisöllisyys. Eikä se riitä, ellei sitä toisteta jatkuvasti arjessa. Tarvitsemme myös liikuntaa ja lepoa. Olemme kokonaisuuksia, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jossa jokaisella palasella on tärkeä tehtävä. Näiden palasten tulee olla tasapainossa.