Vuoristopurojen solinaa

Heinäkuu tarkoittaa Rivieralla helteitä isolla H:lla. Joka vuosi la canicule, helleaalto, yllättää sekä paikalliset että turistit. Käytännössä helle Rivieralla tarkoittaa sitä, että päivisin lämpötilat nousevat 35°celsiusasteen tuntumaan – todellisen tuntuman lähennellessä neljääkymmentä, ja yöllä lämpötila pysyy yli 27. Huh hellettä.

Ainoaa viilennystä kaupunkien läheisyydestä saa merestä, sillä uima-altaissakin lämpötila nousee helposti kolmeenkymmeneen asteeseen. Merenrannalla sen sijaan haasteellista on oman pyyhepaikan löytäminen. Myös parkkipaikat autoilijoille ovat isojen kivien alla.

Fiksut lähtevät hieman etäämmälle. Oma henkilökohtainen suosikkini on takamaiden varjoisat ja harvojen tuntemat vuoristojoet. Näissä vesi pysyy kesälläkin ihanan raikkaana, eikä ihmistungoksia juurikaan ole. Jokien makea vesi tuo iholle sen kaipaamaa vaihtelua suolaisen meriveden kompensoijana.

Varjoisat jokien uomat ja kalliot tarjoavat myös mitä parhaimmat puitteet rauhalliselle piknikille ja iltapäivän siestalle – kaukana kaupunkien hälinästä, turistipaljoudesta ja lomakauden juhlinnasta.

Nizzan lähistöllä herkullisimmat vuoristopurot löytyvät Italian puolelta, Breil-joen varrelta. Tämä toinen maailma odottaa matkailijaa noin tunnin ajomatkan päässä kaupungin sykkeestä. Heti joen nimeä kantavan kylän, Breil-sur-Royan, jälkeen kannattaa avata silmät. Joki mutkittelee tien vieressä malttamattomana, ja ennen kuin arvaatkaan, tien vieressä löytyy autoja parkissa. Tämä on merkkinä siitä, että uimapaikka on lähellä. Auto kannattaa jättää rohkeasti paikallisten ajokkien viereen, sillä he tietävät, missä parhaat uintipaikat sijaitsevat. Hiukan etäämmällä Italiassa, San Remon yläpuolella, sijaitsee toinen paratiisi, jossa joki virtaa lempeästi kivien ja kallioiden välissä. Ota suunnaksi Rocchetta Nervina, ja koet taatusti erilaista Rivieraa.

Nizzasta länteen sijaitsee lisäksi Esterel-joen suloiset uimapaikat. Nämä ovat lähempänä kaupunkia, ja saattavat paikallisten lomaviikkoina täyttyä jo aamuvarhain. Hyvänä puolena on Esterel-joen varrella olevat lukuisat patikointireitit. Täällä voi helposti viettää päivän jos toisenkin patikoiden, uiden ja luonnon rauhasta ja kauneudesta nauttien.

Kuva: BigStockphoto

Tarinoita Rivieran vauvaelämästä ja kahden kulttuurin törmäyskurssista.