Markkinoilla on tarjolla iso joukko erilaisia istuimia, mutta mistä sitten tietää mikä on hyvä istuin? Mistä näitä asioita kannattaa selvittää? Perheen ajan toimitus kasasi vinkit turvaistuimen hankitaan.
Kuinka toimia, kun lapsella on herne nenässä ja nappi masussa?
Pienet lapset tutustuvat maailmaan monin eri tavoin, myös maistellen ja suussaan asioita tunnustellen. Uusimmassa numerossamme käsittelimme lelujen turvallisuutta, mutta touhutessa, leikkiessä ja maailmaan tutustuessa tapahtuukin usein kaikenlaisia vahinkoja. Lue tästä vinkit yleisimpiin tilanteisiin!
Sitruunaiset haukipihvit
Hauesta tulee herkkua, kun siitä tekee siitä raikkaan sitruunaisia pihvejä. Pihvimassa syntyy parissa minuutissa sauvasekoittimella. Resepti löytyy Samasta padasta 2 – Puolessa tunnissa -kirjasta.
Superpehmeä kaurapuuro
Pitkään haudutetun puuron avulla vauvan on mukava totutella karkeisiin hiutaleisiin. Superpehmeän kaurapuuron ohje on Samasta padasta 1 -kirjasta
Hammaspeikoille kyytiä
Hampaiden harjauksessa on suomalaisilla petrattavaa. Tutkimusten mukaan 99 prosentilla työikäisistä suomalaisaikuista on jälkiä karieksesta hampaissaan.
Paras syysloma ikinä!
Syyslomaviikko, mutta koronaepidemian nyt pahentuessa, ulkomaanmatkat ja monet muut kivat jutut jäävät tekemättä, joten minkälaisia juttuja sitä oikein voisi sitten tehdä? Keräsimme tähän listalle jokaiselle lomapäivälle jotain hauskaa puuhaa.
Näin selätät flunssan ja vatsataudin kotihoidolla
Kun lapsi sairastaa, vanhempien huoli on aina suuri. Useimmat talvikauden riesoista, kuten flunssat ja mahataudit, hoituvat yleensä kuitenkin kotihoidolla helposti.
Voiko lapsen kasvuun vaikuttaa?
Lapsen kasvuun vaikuttaa perimän lisäksi ravitsemus, huolenpito ja terveys. Terve kasvu etenee tasaisesti ja johdonmukaisesti. Muutokset kasvukäyrässä voivat viestiä mahdollisesta sairaudesta.
Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen
Joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö on ylipainoinen tai lihava, selviää THL:n vuoden 2019 lasten- ja nuorten ylipaino ja lihavuus -tutkimuksen tuloksista. Ikähaarukassa 2-16-vuotta vähintään ylipainoisia poikia oli 27 prosenttia ja tyttöjä 17 prosenttia.
Mitä lukisin lapselle? Lukuvinkit eri ikäryhmille
Millaisista kirjoista eri-ikäiset lapset pitävät? Minkälaista tukea erilaisista kirjoista saa lapsen kehitykseen? Mitä teillä luetaan parhaillaan?
Joskus saattaa ärsyttää
Pienten lasten arjen pyörityksessä ei voi välttyä ärtymykseltä ja ärtymys, kiukku, suuttumus ja huonotuulisuus ovatkin usein tuttuja tunteita. Tunteet ovat merkki siitä, että jokin asia on huonosti.
Vinkit elokuun kuumiin viikonloppuihin!
Lue Perheen Ajan kuusi täsmävinkkiä kesän ehkä viimeisten helteiden varalle.
Aurinkohattuja ja hiekkakakkuja – lasten suojaaminen auringolta
Porottavan auringon kanssa on syytä olla tarkkana. Vaikka kohtuullisesti nautittuna aurinko tekee hyvää, yliannostuksella ja palamisella on ikävät seuraukset. Vanhemman velvollisuus on huolehtia riittävästä suojauksesta ja taata lapselle varjoisat leikkipaikat.
D-vitamiinin saantisuositukset
Kaikille vauvoille annetaan D-vitamiinivalmistetta kahden viikon iästä lähtien ympäri vuoden. Imeväisikäisille, eli 0-12 kuukautta vanhoille vauvoille, D-vitamiinivalmisteen määrä riippuu imetyksen ja äidinmaidonkorvikkeen määrästä.
Punkeista eroon!
Mitä nopeammin punkin saa irroitettua, sitä pienempi on riski sairastua borrelioosiin. Lue vinkit oikeaoppiseen punkin poistoon!
Miksi suomalaislapset sairastuvat diabetekseen?
Riski sairastua lapsuusiän diabetekseen on Suomessa korkeampi kuin missään muualla maailmassa. Mitä tutkimusten perusteella sairaudesta nyt ymmärretään?
Ihmetuote kookosöljy
Tiesitkö, että ruuanlaiton lisäksi kookosöljyä voi käyttää kauneudenhoidossa? Kasvoille, vartalolle, hampaille ja jopa hiuksille. Tässä 6 eri käyttötapaa kookosöljylle.
Imeväisikäisten ja lasten ruokarajoitteet
Nykysuositusten mukaan kiinteiden maistelun voi aloittaa 4–6 kuukauden iässä. Lapsi pääsee mukaan perheen yhteisiä ruokahetkiä ja tottuu monipuoliseen makumaailmaan ja myönteiseen ruokakulttuuriin.
Ruoka ei maistu!
Lapsen ruokahalu vaihtelee ja sitä voi myös häiritä moni asia. Tuputtaminen tai herkkupalojen tarjoilu ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, vaan se voi jopa pahentaa tilannetta.
Yllättävän yleinen astma
Astma on lapsilla yllättävän yleinen sairaus. Positiivista taudissa on se, että se usein lievenee tai paranee kokonaan lapsen kasvaessa. Astmaatikot kuuluvat automaattisesti koronaviruksen aiheuttaman infektion riskiryhmään, mutta uuden tiedon mukaan esimerkiksi hoitotasapainossa oleva astma on melko vähäinen riskitekijä.
Hampaiden harjaus haltuun jo pienenä
Pikku hampaista kannattaa pitää hyvää huolta. Ehjät maitohampaat ennakoivat ehjiä pysyviä hampaita.
Vitamiineilla vastustuskykyä
Nyt jos koskaan, on aika boostata elimistön vastutuskykyä. Muuttuneet ruokatottumukset, allergiat ja esimerkiksi huono vastustuskyky voivat olla syy ottaa käyttöön ravintolisät.
Lastenhuoneen turvallisuus
Vauvan tullessa kotiin moni asia muuttuu ja monta asiaa pitää muuttaa, huomioida ja muistaa. Kodin turvallisuusasiat on yksi näistä huomioitavista asioista ja ne on selvitettävä ja hoidettava kuntoon viimeistään lapsen lähtiessä liikkeelle ja alkaessa tutkia ympäristöään
Turvallisuutta ja läheisyyttä kantamalla vauvaa
Lapselle ruuan, hoivan ja unen lisäksi tärkeintä on läheisyys. Vauvaa pidetään paljon sylissä hoidettaessa, ruokittaessa, leikittäessä ja seurusteltaessa, mutta monet haluavat lapsen mukaan ja lähelleen myös arjen tohinoihin.
Probiooteilla infektioita vastaan
Onko probioottien syömisestä hyötyä esimerkiksi infektioiden torjumisessa ja vastustuskyvyssä? FT, Turun yliopiston tutkija Eveliina Munukka vastaa.
Pidä huolta mielestä
Lapsuus alkoi mukavasti, mutta tunnelma ei kestänyt aikuisuuteen asti, voisi sovitella erään laulun sanoja. Mitä asioita meidän aikuisten pitäisi huomioida, että voisimme antaa hyvät eväät elämälle.
Karhunpoika sairastaa
Kun lapsi sairastaa, vanhempien huoli on aina suuri. Useimmat talvikauden riesoista, kuten flunssat ja mahataudit, hoituvat kuitenkin kotihoidolla helposti.
Muurahaisia pöksyissä – onko lapsella ADHD?
ADHD eli tarkkaavaisuus- ja yliaktiivisuushäiriö on erittäin yleinen häiriö. Varhainen diagnoosi, perheen ja ympäristön tuki sekä tarvittaessa lääkehoito ovat avainasemassa hyvän hoitotasapainon – ja tulevaisuuden – saavuttamisessa.
Saako lapsi riittävästi d-vitamiinia?
Viime aikoina aurinkoa ei ole juuri näkynyt. D-vitamiinivarastot kesän jäljiltä ovat lopussa, mutta miten varmistaa riittävä d-vitamiinin saanti?
Koti turvalliseksi
Lapsiperheissä on vilinää ja vilskettä ja siksi myös monta vaaran paikkaa. Nyt kannattaa tehdä pieni tarkistus, että kodissa on lapsella turvallista elää ja olla.