Flunssan torjuntaan

Hyvä käsihygienia on ehdottomasti tehokkain keino estää unssien ja vatsatautien tarttuminen. Kädet tulee pestä huolellisesti saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään puolen minuutin ajan. Pesusta saa mukavan hetken laulamalla samaan aikaan jotakin lapsille tuttua lastenlaulua, vaikka Jänis istui maassa torkkuen -laulua, kunnes puoli minuuttia on kulunut.

Nestesaippua automaattiannostelijassa on hygieenisin keino saippuan annostelun, ja annostelijalle voi antaa vaikka nimenkin, jolta pyytää omaa saippua-annosta. Kädet kuivataan mieluiten hygieenisiin paperipyyhkeisiin, ja jos käytössä on tavallinen pyyheliina, se tulee vaihtaa joka päivä.

Käsidesiä epidemioiden aikaan

Saippua ja vesi irrottavat bakteereja ja viruksia käsistä, mutta ne eivät tapa niitä. Alkoholipohjainen käsidesi, johon ei ole lisätty antibakteerista ainetta, tappaa tehokkaasti bakteereja ja viruksia.

Käsidesi ei tehoa kaikkiin viruksiin yhtä hyvin, ja esimerkiksi vatsatautia aiheuttava, sitkeä noro-virus ei kuole aina silläkään. Käsidesin sisältämä alkoholi tuhoaa taudinaiheuttajien solurakenteen ja siksi pöpöt eivät voi kehittää resistenssiä käsidesille jatkuvassakaan käytössä.

Vitamiinit ja maitohappobakteerit

Elimistön immuunijärjestelmästä arviolta noin 80 % on ruuansulatuskanavassa. Monessa lapsiperheessä aamiaiseen kuuluukin probioottivalmiste, sillä tutkimusten mukaan sen säännöllinen käyttö tukee parhaiten vastustuskyvyn ylläpitoa. Sitä tarvitaan myös antibioottikuurin tai ulkomaan matkan yhteydessä.

Vitamiineista etenkin D-vitamiinin ja C-vitamiinin saannista tulee huolehtia ja jos lapsi on jatkuvassa tulehduskierteessä, D-vitamiinin tason määrittäminen verestä voi olla tarpeen. Leikki-ikäisen lapsen riittävän vitamiinisaannin turvaamisessa lasten vitamiinisuositusten mukaan suunniteltu monivitamiinitabletti on helppo ja turvallinen ratkaisu.

Flunssan torjuntaan

Aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille tarjolla olevista tuoreesta kaunopunahatusta valmistetuista uutteista on eniten vakuuttavaa kliinistä näyttöä unssien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Suojaavan kerroksen nieluun muodostavia tai kurkkukivun lievittämiseen tarkoitettuja suihkeita voi käyttää myös leikki-ikäisillä lapsilla. Myös oikeanlaisten sinkkivalmisteiden tehosta flunssan oireiden lyhentämisessä on tutkimusnäyttöä.

Kuva: BigStockphoto