Käsien oikeaoppinen pesu ja desinfiointi alkoholihuuhteella

Saippuapesu ei tapa taudinaiheuttajia, vaan se poistaa niitä ja muuta likaa käsien iholta. Siksi on tärkeää huomioida, että käsien pesun tulee kestää riittävän pitkään (vähintään puoli minuuttia, mielellään jopa 40–60 sekuntia) ja käsien eri alueita hangataan huolellisesti toisiaan vastaan koko pesun ajan.

Alkoholihuuhde tappaa oikein käytettynä suurimman osan käsissä pesun jälkeen vielä olevista taudinaiheuttajista. Käsihuuhdetta on hyvä käyttää erityisesti influenssa- ja vatsatautiepidemioiden aikana sekä tilanteissa, joissa vesipesu ei ole mahdollinen. Alkoholipohjainen käsihuuhde ei lisää bakteerien resistenssiä ja sitä voi huoletta käyttää vaikka jatkuvasti.

Pese kädet näin:

  1. Poista sormukset, korut ja rannekello, jos mahdollista. Kääri paidan hihat niin, että voit pestä myös ranteet.
  2. Avaa vesihana ja kostuta kädet kauttaaltaan lämpimällä vedellä.
  3. Annostele nestemäistä saippuaa riittävästi, automaattinen saippua-annostelija on hygieenisin ja lapsille myös kätevä.
  4. Hiero kämmeniäsi yhteen vähintään 20 sekunnin ajan niin, että kiinnität erityistä huomiota sormiväleihin, kämmenien selkiin ja sivuihin sekä sormenpäihin. Pese myös ranteet ja jos olet jättänyt sormukset sormiin, niin iho niiden alta huolellisesti. Pienten lasten käsienpesussa voi vaikka laulaa samalla jotakin lastenlaulua, jotta pesu kestää tarpeeksi pitkään.
  5. Huuhtele kädet huolellisesti, jotta saippuaa ei jää käsiin kuivattamaan ihoa.
  6. Kuivata kädet huolellisesti kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen. Jos käytössä on kangaspyyhe, se tulee vaihtaa päivittäin puhtaaseen.
  7. Älä koske puhtailla käsillä vesihanaan, vessan ovenkahvaan tai muihin likaisiin pintoihin, vaan käytä käsipyyhettä hanan sulkemiseen ja kyynärpäätä ovenkahvan painamiseen.

Desinfioi kädet käsihuuhteella näin:

  1. Annostele käsihuuhdetta puhtaisiin ja kuiviin käsiin riittävästi, 3–5 ml aikuisen käsiin. Käsihuuhdetta on silloin riittävästi, kun desinfioinnin joutuu suorittamaan pesualtaan yläpuolella.
  2. Hankaa huuhde huolellisesti kämmenten joka puolelle, kiinnittäen taas erityistä huomiota sormiväleihin, kynsien alusiin, sormenpäihin ja mahdollisten sormusten alapuoliseen ihoon.
  3. Älä kuivaa käsiä pyyhkeeseen tai huuhtele niitä vedellä, vaan käsihuuhteen tulee haihtua iholta käsien hankaamisen kautta.

Katso video käsien oikeaoppisesta pesusta täältä.

Kuva: BigStockphoto