Lämpö pilaa ruuat nopeasti

Kesän lämmössä herkästi pilaantuvia ruokia ovat liha, kala, maitotuotteet, kana ja salaatit. Liian pitkäksi aikaa lämpimälle tarjoilupöydälle unohdetut juhlaruoat saattavatkin kääntää vieraiden mahat sekaisin. Pahimmillaan seurauksena voi olla erittäin raju suolistotulehdus eli tutummalta nimeltään ruokamyrkytys. Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan kaikkia ruuan tai juoman kautta saatuja suolistotulehduksia, riippumatta tulehduksen aiheuttajasta.

Ruokamyrkytyksen oireina ovat pahoinvointi, oksentelu, vatsan kouristelu ja raju ripuli sekä mahdollisesti myös kuume.

Mitä pienempi lapsi tai iäkkäämpi vanhus sairastuu rajuun ruokamyrkytykseen, sitä tarkemmin vointia tulee seurata ja lähteä tarvittaessa nopeasti lääkäriin.

Ensisijaisena hoitona on menetetyn nesteen ja elektrolyyttien korvaaminen. Apuna voi käyttää apteekista saatavia valmiita ripulijuomajauheita, joissa sokeri ja suolat ovat oikeassa suhteessa ja mukana voi olla vielä maitohappobakteereitakin. Maitohappobakteereilla ja muilla probiooteilla suolen bakteeriston saa normalisoitumaan nopeammin. Jos ripuliin liittyy korkea kuume ja ulosteeseen ilmestyy verta, on syytä lähteä välittömästi lääkäriin.

Kuva: BigStockphoto