Mistä astman tunnistaa?

Lastenlääkäri Ove Mickelsson painottaa, että ensinnä on hyvä tietää allergian ja astman ero. Allergialla viitataan yliherkkyyteen, joka voi johtua sinänsä vaarattomasta ruoka-aineesta, eläimistä, erilaisista pölyistä sekä kosmeettisista tuotteista. Allergiset reaktiot ovat usein lievähköjä ja esiintyvät muun muassa iholla ja silmissä kutinana ja punoituksena, nuhana ja tukkoisuutena, vatsakipuina ja pahoinvointina. Astmassa sen sijaan on palautuva ahtauma keuhkoteissä, josta seuraa ajoittain esiintyvät oireet kuten hengityksen vinkuminen, hengitysvaikeudet, pitkittynyt yskä ja erityisesti aamuyön yskäkohtaukset sekä fyysinen voimattomuus.

Pienillä lapsilla, noin 1–3-vuotiailla, astma esiintyy useimmiten infektioiden yhteydessä ja on tyypillisesti lievähköä ja paranee täysin kouluikään mennessä.

Yksi infektioiden yhteydessä esiintyvään astmaan johtava tekijä aivan pienillä lapsilla voi olla myös tavallista ahtaammat, vielä kehittyvät keuhkotiet. Näissä tapauksissa astma paranee keuhkojen kehittymisen myötä.

”Tärkeää on diagnosoida astma varhaisessa vaiheessa, oli kyseessä lievä tai vaikeampi astma”, painottaa Mickelsson. Ihan pienten lasten – alle kolmivuotiaiden – astman diagnosointiin ei löydy rutiinikäyttöön soveltuvia tutkimuslaitteita. Kolmesta ikävuodesta alkaen juoksurasitustesti on hyvä diagnostinen keino.

Kuva: BigStockphoto