Mitä lukisin lapselle? Lukuvinkit eri ikäryhmille

Millaisista kirjoista eri-ikäiset lapset pitävät? Minkälaista tukea erilaisista kirjoista saa lapsen kehitykseen? Lukeminen kannattaa aloittaa jo vastasyntyneelle.

 • Vastasyntynyt
  Läheisten tutut äänet, niiden vaihteleva rytmi ja poljento ruokkivat jo lapsen kielitajua. Rikas äidinkieli on paras lahja, minkä vanhemmat voivat lapselleen antaa.
 • Puolivuotias kiinnostuu kirjasta aluksi leluna
  Lapsi haistaa, maistaa ja retuuttaa kirjaa. Kartonkisen ensikirjan selkeät hahmot ja kirkkaat värit kiinnostavat. Päivittäiset hoitotoimet helpottuvat lorujen avulla.
 • 1-vuotias rakastaa päivittäisiä lukuhetkiä ja 2-3-vuotias sieppaa uusia sanoja
  Rytmiset riimit ja riehakkaat leikkilorut ovat mannaa lapsen kehittyville aivoille ja puheen kehitykselle. Lyhyt lukuhetki tai univiisu rauhoittaa lapsen yöunille.
 • 4-5-vuotias oppii saduista elämän aakkosia
  Tarinoissa saa pelätä turvallisesti ja eläytyä monenlaisiin tunteisiin. Runot ja lorut houkuttavat lasta omiin kielileikkeihin.
 • 6-vuotias lentää jo mielikuvituksen siivillä
  Lapsi malttaa kuunnella pidempäänkin tarinaa ja keskustelut yhdessä luetusta ovat antoisia hetkiä myös aikuiselle.
 • 7-vuotias ottaa kirjaimet ja kirjat haltuun
  Lapsi kiinnostuu kirjaimista ja haluaa jo itsekin lukea. Lukemaan oppiminen on juhlan arvoinen taito. Aikuisen ja lapsen lukuhetket ovat silti lapselle tärkeitä vielä pitkään.

Lue lapselle -sivustolle on koottu kattavasti kirjavinkkejä eri-ikäisille lapsille. Nappaa kirjavinkit mukaan ennen kirjastoon menoa.

Lähde: luelapselle.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: BigStockphoto