Miten voi välttyä sisäilmaongelmasta kotona?

”Asuntoa ostaessa on rakennuksen rakennetekninen tutkiminen tärkeää eli kannattaa teettää joko kuntotarkastus tai kuntotutkimus. Tutustu perusteellisesti talon kaikkiin osiin, rakennepiirustuksiin, tehtyjen korjausten korjaustapaselostuksiin ja muihin dokumentteihin. Kosteusvaurion merkkejä näkee usein jo talon ulkopuolella.”

”Sisäilmaongelmat ovat muutakin kuin kosteusvaurioita. Homeongelma voi syntyä myös ilman kosteusvauriota, jos esihengitysteiden merkiksi käytetään homeisia rakennusmateriaaleja jo rakennusvaiheessa tai työmaata ei ole suojattu sateelta rakennusvaiheessa. Liika kiire kostautuu myös sisäilmaongelmina, jos betonin ei anneta kuivua rauhassa, vaan peitetään se märkänä muovimatolla tai muilla pintamateriaaleilla.”

”Mikrobiongelmaa tai kemiallisten päästöjen haittoja voi pahentaa huono ilmanvaihto, mutta ilmanvaihtolaitteet eivät sinänsä aiheuta sisäilmaongelmia, pikemminkin ilmanvaihdon puute pahentaa sisäilmahaittoja. Rakennusmateriaaleissa on voitu käyttää herkistäviä ainesosia ja kemikaaleja, jotka aiheuttavat oireilua astmaatikoille ja muille herkistyneille henkilöille. Myös viemärikaasut ovat epäterveellisiä hengittää ja ilmanvaihtokanavien huollosta kannattaa pitää huolta.”

Tuula Putuksen Home ja terveys –kirjasta löytyy lisätietoja ja myös hänen nettisivuilla www.indooraid.com ja www.hometalkoot.fi kannattaa käydä. Aiheesta löytyy tietoa myös liittojen sivuilta: www.sisailmayhdistys.fi, www.asumisterveysliitto.fi ja www.hengitysliitto.fi.

Kuva: BigStockphoto