16 tapaa: mistä löytää nimi pikkuiselle?

Lapsen huoltajien on ilmoitettava lapsen nimet ja äidinkieli väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Etunimiä saa olla Suomessa enintään kolme. Nimen miettiminen alkaa usein jo ennen lapsen syntymää. Moni kerää listoja jopa teininä, äitiydestä vasta haaveillessaan. Mistä apua nimen keksimiseen? Kysyimme myös, mitkä niksit nimen etsimiseen on koettu toimiviksi.

1. Yleistä on poimia vanhempien suvusta perintönimi.

”Pojan etunimi on sama kuin isänsä toinen nimi. Siihen piti sitten keksiä rimmaava nimi. Halusin vanhahtavan sellaisen ja almanakasta se löytyikin.

”Meidän J.J. Pojan nimi oli kunnianosoitus etelä-pohjalaiselle taustalleni.”

2. Aiemman polven nimi sellaisenaan.

”Sain iso-iso-isäni nimen sellaisenaan.”

3. Joskus mieleen voi tulla jonkun mukavan ja mieleen jääneen henkilön nimi, jonka haluaa ottaa käyttöön.

”Aina ajattelin, että jos saan joskus tytön, nimikin on jo valmiina. Noh, paras ystäväni ennätti saada ensin tytön, joka kastettiinkin saman nimiseksi. Myöhemmin tapasin nuoren parikymppisen tytön ja ajattelin, että siinäpä veikeä nimi nuorella naisella.Olimme miettineet nimeä Maria ja myöhemmin asiakaspalvelussa vaikutuksen teki Tia-niminen tyttö: Tia Maria. Hetken harkittuamme hylkäsimme nimiyhdistelmän, koska se oli liköörimerkki.”

4. Toiset etsivät nimeä, josta ei voi vääntää lempinimeä.

”Tytön nimiyhdistelmät ovat perintönimiä, mutta käytti jokaista vuoron perään ja lopulta täysi-ikäisenä vaihtoi etunimeksi kutsumanimensä, joka oli ollut myös iso-iso-äidin kutsumanimi. Onnistunut lopputulos tämäkin, sillä hän on tyytyväinen.”

5. Haaveena voi olla myös löytää harvinainen nimi, tai sellainen, joka toimisi myös kansainvälisesti.

”Tytön nimi kuulosti kauniilta ja kansainväliseltä yhdistelmältä sukunimen kanssa.Mä päätin jo joskus 18-vuotiaana lasteni nimet.  Perusteluna oli se, että ne on kansainvälisiä nimiä, jotka lausutaan enemmän tai vähemmän samalla tavalla joka maassa ja että niistä tajuaa, onko kyseessä tyttö vai poika. Toisen nimen halusin olevan jotenkin enteellinen, ”hyvän haltian taikasauvan heilautus”.Nimi on yhdistelmä molempien vanhempien toisista nimistä, mutta muunnettuna hieman. Kansainvälinen nimi joka toimii myös foneettisesti eri maissa. Lisäksi nimellä on merkitys arvopohjaani.”

6. Netissä selaamalla erilaisia listoja.

7. Nimipäiväkalenterin plärääminen on perinteisimpiä tapoja.

”Itse olen saanut nimen siten, että äiti otti nimikalenterin ja törkkäsi sormella tulevaan nimeeni ja viereisessä palkissa oli tuleva toinen nimeni.”

8. Väestörekisterin nimipalvelu.

9. Seurata esimerkiksi urheilijoiden, näyttelijöiden ja kuuluisuuksien nimiä.

”Vuonna 1994 Nyt-liitteessä pieni juttu tietotekniikan opiskelijasta Linus Torvaldsista, kiva nimi jäi mieleen. Vuonna 1996 syntyi tytär, pojalle nimi olisi ollut Linus ja tytön nimi piti saada matchaamaan Linuksen kanssa + sama alkukirjain sukunimen kanssa. Vuonna 1997 syntyi sitten Linus. Vuonna 2003 syntyi poika, jolle piti tietenkin jatkaa LL-sarjaa.Pojan nimi Toni löytyi futismaalivahdilta ja ajatuksena se, ettei siitä voi vääntää lempinimeä (aika hyvin onnistui).Sain oman nimeni siten, että isä ehdotti Ann-Britt silloisen kuuluisan näyttelijän mukaan, mutta äidin kanssa neuvoteltuaan minusta tuli kuitenkin Anne.”

10. Silmäillä leffan lopputeksteissä olevia tekijöiden nimiä.

”Ensimmäiselle pojalle halusimme vanhan lyhyen nimen ja se löytyi Joel Rinteen mukaan.”

11. Muistoihin ja tapahtumiin liittyvät nimet.

”Pojan nimi syntyi Linnanmäen Hurjakuru-projektin päätteeksi. Lisäksi hän oli selvästi kaiken onnen ja hyvän tuoja – meidän iltatähti!Tytön nimeksi tuli Sini Meri, koska molemmat vanhemmat viihtyvät parhaiten sinisellä merellä.”

11. Kaksosten nimien miettiminen.

”Toisen nimeksi halusin myös helpon ja kaksitavuisen. Jäljelle jäi mietintöjen jälkeen Suvi – sopi hyvin mielestäni juhannuksena syntyneelle muutenkin.”

12. Lasten nimien samat etukirjaimet tai niiden sopiminen yhteen.

13. Nimikirjaimien yhdistelmä: N.R.S vai A.A.V…?

14. Halutaan välttää mahdollisia ongelmia eri äänteiden ääntämisen kanssa, kuten s tai r.

15. Lapseen tutustumisen kautta.

”Lapsen toinen nimi tuli vauhdikkaasta vatsaelämästä eli Riehu-Roope.”

16. Nimi voi löytyä myös satukirjoista!

Kuva: BigStockphoto