Äitii, älä tuu pyyhkimään!

Ummetuksen syyt tulee selvittää, mutta vaivan hoitamista voi kokeilla ensin kotikonstein ja apteekista saatavilla valmisteilla. Raskauden aikaisesta ummetuksesta ja pienten lasten ummetuksesta on hyvä keskustella neuvolassa tilanteen arvioimiseksi.

Monet eri tekijät vaikuttavat suoliston normaaliin toimintaan. Jos vatsan toiminnan kanssa on ongelmia, asian selvittäminen alkaa yleensä elintapojen ja ruokailutottumuksien tarkastelulla. Vähäkuituinen ja liian hiilihydraatti- ja rasvapitoinen ruoka ei tarjoa suolen lihaksistolle riittävästi sen kaipaamaa työtä. Suoli laiskistuu, sisältö pakkautuu ja ummetus vaivaa.

Elimistö tarvitsee myös riittävästi nestettä toimiakseen hyvin. Kiireessä tai epähuomiossa juominen helposti unohtuu, mikä kovettaa vatsan ja jumittaa lihakset.

Riittämätön nesteen nauttiminen on varsin tavallista jo lapsilla ja vanhempien tulisi seurata tilannetta ja huolehtia riittävästä juomisesta.

Kolmas suolen toimintaan vaikuttava perustekijä on fyysinen aktiivisuus. Riittävä fyysinen liikunta pitää myös suolen lihaksiston liikkeellä. Vanhuksilla ja nykyään myös lapsilla liikkumattomuus on tavallinen ummetusta aiheuttava tekijä. Ummetus on tavallinen vaiva myös raskauden aikana, mutta onneksi silloinkin hoidettavissa.

Lähteet: Terve.fi, Terveyskirjasto.fi

Kuva: BigStockphoto