Doula tukena matkalla vanhemmuuteen

Teija Nikonen ja Päivi Teurokoski halusivat kuopustensa synnytykseen mukaan synnytystukihenkilön eli doulan. Miten doula voi tukea perhettä raskausaikana, synnytyksessä ja vauvan synnyttyä?

Teija on tullut vauvansa, Adan, kanssa tapaamaan kahta doulaa, Päiviä ja Hannaa. Hanna ja Päivi toimivat vapaaehtoisina synnytystukihenkilöinä keski-uusimaalaisessa Sun Doula ry:ssä. Hanna, joka on toiminut doulana puolitoista vuotta, oli viime talvena mukana Teijan synnytyksessä.

Miksi halusin doulan?

”Kuulin doulatoiminnasta ystävältäni”, Teija kertoo. ”Ensimmäinen synnytykseni ei mennyt odotusten mukaan ja päätyi lopulta sektioon. Ajattelimme mieheni kanssa, että doula voisi tukea synnytyksen eri vaiheissa muun muassa tuomalla uusia näkemyksiä kivunlievitykseen.”

Päivi kuuluu Sun Doula ry:n perustajajäseniin ja on ollut mukana noin 20 synnytyksessä. Hän synnytti neljännen lapsensa, Venlan, alkuvuodesta miehensä ja tuttujen doulien tuella. Päivi toteaa doulasta olleen myös omassa synnytyksessä suuri apu: ”Doula toi turvaa ja ehdotti erilaisia asentoja ja kivunlievityskeinoja, kun itse ei enää pystynyt ajattelemaan selkeästi”.

Teija Nikonen (vas.) halusi kuopuksensa synnytykseen mukaan doula Hannan, joka oli tukena jo raskausaikana.

Doulan tuki raskausaikana

Sun Doula ry:n doulat käyvät tapaamassa perhettä raskausaikana ainakin kerran. Näin perheellä on mahdollisuus tutustua doulaan etukäteen ja kertoa hänelle, minkälaista tukea he synnytykseen toivovat. Lisäksi – jos perhe niin haluaa – soitellaan ja viestitellään läpi raskausajan. Doulalle saa kertoa raskauden iloista ja suruista ja kynnys yhteydenottoon on pieni. Teija jutteli doulansa kanssa raskausaikana paljon tavoista edesauttaa vauvan laskeutumista ja yhdessä mietittiin keinoja rentoutumiseen avautumisvaiheessa. Hän koki tulleensa kuulluksi ja saaneensa tärkeää tukea.

Doula synnytyksessä

Teijan mukaan Adan synnytys oli positiivinen kokemus, jota on ilo jakaa myös muiden kanssa. Eniten hän arvosti doulan kannustusta ja tsemppausta ponnistusvaiheessa, hetkellä, jolloin hän itse olisi halunnut luovuttaa.

Päivi kertoo rauhoittelevansa ja ”maadoittavansa” perhettä synnytyksen kuluessa. Joskus myös kiireisen kätilön puhe kaipaa tulkkausta. Hanna toteaa, että doula tukee perhettä heidän toivomallaan tavalla eli esim. hieroo, pitää kädestä, juttelee, tsemppaa ja on läsnä.

Doula puolison tukena

Parhaimmillaan doula voi tukea koko perhettä, eikä synnytyksessä mahdollisesti mukana olevan puolison tarvitse jäädä ulkopuoliseksi. Teijan synnytyksessä oli mukana myös hänen miehensä. Doulan ja puolison yhteistyö sujui hyvin: mies sai mm. vinkkejä akupainantaan, joka auttoi kivun lievityksessä.

Myös Päivin synnytyksessä doulat tukivat puolisoa muun muassa tarjoamalla lepohetkiä. Hanna kertoo synnytyksessä kohtaamiensa miesten olleen innokkaita osallistumaan ja auttamaan. Synnytys on myös miehelle jännittävä kokemus ja hän tarvitsee äidin tavoin usein tukea ja kannustusta pystyäkseen tukemaan puolisoaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Synnytyksen jälkeen

Doula käy tavallisesti tapaamassa perhettä kerran synnytyksen jälkeen. Silloin on mahdollista käydä läpi synnytyksen kulkua ja jutella, jos jokin asia on jäänyt mietityttämään. Doulalta voi kysyä neuvoa myös vauvanhoitoon ja imetykseen liittyvissä kysymyksissä.

Mikä on parasta ja raskainta doulana olossa?

Sekä Hanna että Päivi lähtivät mukaan doulatoimintaan, koska he olivat kokeneet omat synnytyksensä hyvin merkityksellisinä. He halusivat tukea perheitä matkalla vanhemmuuteen ja kokea samalla uudelleen syntymän ihmeen. ”Doulana oleminen antaa minulle upeita kokemuksia, kohtaamisia ja hyvää mieltä”, sanoo Hanna. ”Naisen voima synnytyksessä on hyvin kiehtovaa.”

Päivi (vas.) ja Hanna toimivat vapaaehtoisina doulina. Sylissä on pikkuinen Ada, jonka synnytyksessä Hanna oli mukana.

Molempien doulien mielestä raskainta toiminnassa on oman arjen ja aikataulujen sumpliminen siten, että pääsisi lähtemään sairaalaan mahdollisimman pian synnytyksen käynnistyessä. Muiden doulien tuki onkin tärkeää. Sun Doula ry:n doulat toimivat pareittain: jos toinen ei syystä tai toisesta pääse lähtemään synnytykseen, toinen yleensä pääsee. Doulaparilta saa tukea myös vaikeassa tai pitkään kestävässä synnytyksessä.

Vapaaehtoiset vs. ammattidoulat

Päivi ja Hanna toimivat vapaaehtoisina tukihenkilöinä eli he eivät saa työstään palkkaa. Yhdistys korvaa vain matkakulut. Suomessa toimii enemmän ja enemmän myös ammattidoulia, jotka veloittavat palveluistaan palkkion. Hanna ja Päivi näkevät, että molemmilla on paikkansa ja että kaikki doulat toimivat suurella sydämellä.

Ammattidoulat ovat kouluttautuneet työhönsä ja käyneet tavallisesti monenlaisia kursseja. Vapaaehtoisdoula taas on enemmänkin vertaistukea tarjoava rinnalla kulkija.

Ikimuistoisin synnytys

Ikimuistoisimpana hetkenä doulapolullaan Hanna pitää vesisynnytyksessä mukanaoloa. Vesisynnytykseen onkin aiempaa paremmat mahdollisuudet monessa Suomen synnytyssairaalassa synnytysaltaiden yleistyttyä ja kätilöiden saatua täydennyskoulutusta vesisynnytyksiin. Päiville mieleenpainuvin hetki oli mukanaolo kaksosten synnytyksessä. Hänellä on kaksospojat itselläänkin, joten vertaistukea oli tuolloinkin helppo tarjota.

Teksti ja kuvat: Hanna Kallio