Kohta täällä! Suurin osa synnytyksistä käynnistyy raskausviikoilla 38–42. Ensisynnyttäjän synnytyksen kesto on noin 12–24 tuntia. Uudelleensynnyttäjän synnytyksen kesto on yleensä selvästi lyhyempi.
Käynnistyminen
Kohdunsuulla sijaitseva limatulppa irtoaa yleensä 1–7 päivää ennen synnytyksen käynnistymistä. Synnytys voi käynnistyä joko lapsivesien menolla tai supistuksilla. Normaalin synnytyksen kulkuun ei yleensä tarvitse puuttua. Kätilö auttaa äitiä seuraamalla synnytyksen kulkua ja olemalla äidin ja vauvan tukena. Lääkäri on mukana poikkeavissa tapauksissa, kuten kaksos- tai perätilasynnytyksissä.
Passiivinen avautumisvaihe
Supistukset ovat vielä lyhyitä ja kestävät noin puoli minuuttia. Ne ovat usein epäsäännöllisiä sekä välillä saattaa olla pidempiäkin taukoja. Kohdunkaula häviää ja kohdunsuu avautuu 4–5 senttiä. Avautumisvaihe voi kokonaisuudessaan kestää tunteja, mutta ensisynnyttäjillä yleensä 7–9 tuntia.
Aktiivinen avautumisvaihe
Supistukset ovat voimakkaampia ja tulevat tiheämmin. Synnytys on alkanut, kun kivuliaat supistukset tulevat alle 10 minuutin välein ja kestävät 45–60 sekuntia. Avautumisvaihe päättyy, kun kohdunsuu on täysin auki ja vauvan pää tai perä on lantion pohjalla.
Ponnistusvaihe
Ponnistustarve tulee, kun vauva painaa peräsuolta ja välilihaa. Vaihe kestää muutamista minuuteista jopa pariin tuntiin. Yleensä ensisynnyttäjillä ponnistusvaihe kestää pidempään. Joskus ponnistusvaiheessa joudutaan auttamaan imukupilla.
Jälkeisvaihe
Supistukset jatkuvat vauvan synnyttyä, ja ne irrottavat istukan yleensä tunnin kuluessa. Kätilö voi auttaa istukan irtoamista painelemalla kohtua vatsan päältä. Joskus istukka joudutaan irroittamaan käsin, joka tehdään nukutuksessa.
Tutustumisvaihe
Vauva nostetaan syntymän jälkeen äidin rinnalle ihokontaktiin. Vajaan tunnin sisällä vauva alkaa ryömiä kohti rintaa ja harjoitella imuliikkeitä, mikä auttaa myös maidon nousemisessa.
Jälkisupistukset ja -vuoto
Istukan irtoamisen jälkeen kohtu alkaa palautua pikku hiljaa kohti normaalikokoaan. Kohtu saattaa supistella niin sanottuina jälkisupistuksina, jotka tuntuvat erityisesti imettäessä. Synnytyksen jälkeinen jälkivuoto voi kestää viikkoja, yleensä kahdesta kuuteen viikkoon.
Lähteet: THL, Terveyskirjasto, Vau.fi
Teksti: Josefina Hatara Kuva: Shutterstock