Kosmetiikan käyttö raskauden aikana

Raskaanakin ollessaan haluaa tietenkin huolehtia ulkonäöstään, hiuksistaan ja hoitaa ihoaan, mutta tuotteiden kemikaalimäärät saattavat huolestuttaa. Mitä oikein uskaltaa käyttää ja mitä pitäisi raskauden aikana välttää?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että raskaana olevien ja imettävien tulisi välttää kosmetiikan liiallista käyttöä.

Kosmetiikka

Kosmetiikalla tarkoitetaan meikkituotteita ja hygieniavalmisteita. Kosmetiikkaa koskevan lainsäädännön perustana on, että kosmeettisten valmisteiden on oltava käyttäjälle turvallisia. Kaikkien kosmetiikassa esiintyvien kemiallisten aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta raskauden aikana ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, siksi käyttö kannattaa pitää raskauden ja imetyksen aikana kohtuullisena.

Kosmeettisten valmisteiden haittavaikutukset ovat ilmenneet lähinnä ärsytys- ja herkistävyysoireina, mutta joissakin kosmeettisissa aineissa käytettävä kemiallinen aine vaikuttaa naissukupuolihormonin kaltaisesti ja on epäilty, että altistuminen tällaisille aineille voisi vaikuttaa sikiön kehitykseen haitallisesti. Lisäksi eri aineiden yhteisvaikutuksista ei ole tietoa.

Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon tavanomaista enemmän, varsinkin laajoja ihoalueita käsitellessä.

Hygienia

Kosteusvoidetta, deodorantteja, hammastahnaa ja suuvettä voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana, tosin jodipitoisen suuveden toistuvaa käyttöä ei suositella, koska jodi voi imeytyä limakalvoilta verenkiertoon ja edelleen vaikuttaa sikiön kilpirauhasen toimintaan. Laajalle ihoalueille levitettävä vartalovoiteeksi kannatta valita tuoksuton perusvoide.

Hiustenhoito

Hiusvärit sisältävät usein herkistäviä aineita, pääasiassa aromaattisia amiineja. Osan aineista on koeolosuhteissa huomattu mahdollisesti vaikuttavan perimään.

Hennäväreissä on myös epäilty olevan ammattimaisessa altistuksessa syöpää aiheuttavia ominaisuuksia. Värikemikaalien on todettu tunkeutuvan ihon läpi elimistöön, minkä vuoksi niiden pitoisuuksia hiusvärivalmisteissa on rajoitettu.

Hiusvärien merkittävimpiä haittoja ovat yliherkkyysreaktiot. Merkittävää yhteyttä raskauskomplikaatioihin ei ole todettu naiskampaajien keskuudessa, mutta yksittäisissä tapauksissa on epäilty yhteyttä esimerkiksi pienipainoisuuteen ja ennenaikaisuuteen. Erityisesti kokovärjäyksessä väriaine on kosketuksissa päänahkaan ja aineita voi jossain määrin imeytyä verenkiertoon.

Hiusten värjäyksen vähentäminen on helppo tapa välttää omaa kemikaalialtistustaan. Spraytuotteiden käyttöä, kuten hiuslakan käyttöä on myös hyvä vähentää, koska ne imeytyvät elimistöön hengitysteitse.

Aurinkovoiteet

Aurinkovoiteita ja itseruskettavia tuotteita voidaan käyttää kohtuudella raskausaikana.

  • käytä voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi). Vaatesuoja vähentää aurinkovoiteen tarvetta ja se on siten suositeltavin suoja auringon paisteelta.
  • Vältä kemiallisia suoja-aineita sisältäviä aurinkovoiteita, koska niistä saattaa imeytyä kemiallisia aineita ihon läpi, varsinkin isoja ihoalueita käsitellessä.
  • Pyri välttämään kemiallisia suoja-aineita sisältäviä päivä- ja meikkivoiteita.
  • Vältä suuressa määrin itseruskettavia ihovoiteita, ne sisältävät dihydroksiasetonia (DHA), joka on luokiteltu turvalliseksi eikä eläinkokeissa ole tullut esiin sikiöhaittoja, kannattaa itseruskettavien tuotteiden käyttö kuitenkin ensisijaisesti rajata pienelle ihoalueelle, kuten kasvoille ja kaulalle.

Hajuvedet ja tuoksut

Hajuvesien käyttöä kannattaa välttää kokonaan, sillä niissä voi esiintyä aineita, joilla on estrogeenin kaltaista vaikutusta. Sama suositus koskee aromaterapeuttisia öljyjä ja muita voimakkaasti tuoksuvia valmisteita.

Erilaisten ylimääräisten hajusteiden käyttöä kannattaa muutenkin välttää ja valita tuoksuttomia tuotteita kauneuden ja hygienian hoitoon.

Ripsen pidennykset

Ripsien pidennyksiä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Ripsien liimaamisessa käytettävä liima sisältää akrylaattiyhdisteitä, jotka luetaan liuottimiin. Käytetyn liiman määrä on pieni, mutta toimenpiteen keston vuoksi voi altistua hengitysilman pitoisuuksien kautta liuottimille.

Mikäli teet työksesi ripsienpidennyksiä, tarkista Työterveyslaitoksen kotisivuilta suositeltavat suojaustoimenpiteet.

Rakennekynnet

Rakennekynsien laittoa ei suositella raskauden aikana. Olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse poistaa raskauden takia.

Jos raskaana oleva tekee työkseen rakennekynsiä, on työolojen turvallisuus tärkeä selvittää omasta työterveyshuollosta.

Meikkituotteet

Meikkituotteiden käytössä kannattaa noudattaa kohtuutta.

Tatuointi ja microblading

Tatuointivärien turvallisuudesta raskauden aikana ei ole tutkittua tietoa ja sen vuoksi tatuointien ottamista raskauden aikana ei suositella. Sama suositus koskee microblading toimenpiteitä. Toimenpiteisiin liittyy infektion ja allergian riski, ja raskaus voi sinänsä vaikuttaa myös
lopputulokseen. Nämä toimenpiteet kannattaa jättää ajankohtaan, kun imetyskin on päättynyt.

Tatuointivärin läpi ei mielellään pistetä, sillä väriaineen vaikutuksista epiduraali – tai spinaalitilassa ei ole varmaa tieto. Jos raskaanaolevalla on selän alueella tatuointi, tämä voi joissain tapauksissa olla este puudutuksen laittamiselle.

Lähde: hus.fi, äitiysneuvolaopas; julkari.fi, yle.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: Bigstockphoto