Lastenhuoneen turvallisuus

Vauvan tullessa kotiin moni asia muuttuu, ja monta asiaa pitää muuttaa, huomioida ja muistaa. Kodin turvallisuusasiat on yksi näistä huomioitavista asioista, ja ne on selvitettävä ja hoidettava kuntoon viimeistään lapsen lähtiessä liikkeelle ja alkaessa tutkia ympäristöään. Kotona tapahtuu lapsille paljon onnettomuuksia ja valitettavasti jopa kuolemaan johtavia. Tee siis kodistasi turvallinen paikka lapselle.

Lapsi oppii asiat aikuista matkimalla, myös turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Aikuisen tuleekin valvoa lasta ja opettaa hänelle uusia taitoja turvallisesti lapsen kehitystason mukaan.

Mitä pitää ottaa huomioon

Lastenhuonetta remontoitaessa kannattaa kiinnittää huomio materiaalien myrkyttömyyteen tai ainakin tehdä remontti hyvissä ajoin ennen vauvan tuloa. Rakennusmateriaaleista haihtuvat yhdisteet on syytä tuulettaa tilasta muutamaa viikkoa ennen huoneessa nukkumista. Osa kemikaaleista tarttuu kiinni pölyyn, joten on myös tärkeää puhdistaa pinnat kunnolla.

Lastenhuoneen lisäksi kaikkien kodin pistorasioiden on oltava lapsisuojattuja. Lastenhuoneen valaisimien tulee olla tukevia sekä sähkö – että paloturvallisia. Jatkojohdot voivat olla turvallisuusriski, joten lastenhuoneesta tulisi löytyä riittävästi pistorasioita.

Huonekaulut, kuten myös valaisimet, pitää olla kunnolla kiinnitettyinä seiniin valmistajan ohjeiden mukaan sekä lastenhuoneessa, että kodin muissakin tiloissa. Lapset rakastavat kiipeilyä ja he joutuvat jopa kuolemanvaaraan mahdollisista päälle kaatuvista huonekaluista. Lastenhuoneeseen kannattaa valita matalia, lapsille suunniteltuja täysipuisia huonekaluja. Mikäli huonekalusta lähtee voimakas tuoksu ja se ei lähde tuulettamallakaan pois, siitä voi olla terveyshaittaa.

Riskitekijöitä ovat myös sälekaihtimien ja rullaverhojen nyörit ja lenkit. Lastenhuoneeseen suositellaan sen vuoksi tavallisia verhoja. Varmista myös, että ikkuna on lapsiturvallisesti kiinni.

Valitse hoitopöydäksi reunallinen malli ja kaikki lastenhoitotuotteet käden ulottuville. Lapsi ehtii pudota hoitopöydältä jo vain kääntäessäsi selkäsi hänelle.

Hoitopöydältä putoaminen on yleisimpiä vauvoille tapahtuvia onnettomuuksia.

Leluille kannattaa hankkia säilytyslaatikoita, joissa ei ole painavia osia, esimerkiksi kantta, sillä kansi aiheuttaa loukkaantumis- ja tukehtumisvaaran pienille lapsille. Laatikkoon voi myös jäädä loukkuun piiloon mennessään.

Käytettäessä lapsella kävelytuolia on huomioitava, että lapsi pääsee liikkumaan tilassa ja altistuu vaaroille, joihin ei muuten vielä altistuisi. Lasta ei koskaan saa jättää valvomatta kävelytuolia käytettäessä.

Lapsi viettää suuren osan ajastaan sängyssään ja sen pitää olla turvallinen, kestävä ja tukeva. Patjan on oltava oikeankokoinen, ja sänkyyn ei saa sijoittaa mitään, mikä voisi aiheuttaa lapselle tukehtumisvaaran. Vuodevaatteet tulee pestä ennen käyttöä hajusteettomilla pesuaineilla, ja patjat tuulettaa.

Älä koskaan sijoita johdollisia valaisimia tai itkuhälyttimiä lapsen sängyn viereen tai sänkyyn.

Turvalliset materiaalit

Luonnonmukaisuus on yhä kasvava sisustustrendi pinnoissa ja materiaaleissa, ja se on varsin tärkeä kriteeri lastenhuonetta sisustettaessa. Lastenhuoneen lattiamateriaaliksi kannattaa valita puuta, korkkia, linoleumia, laminaattia tai laatat. Tilan muille pinnoille kannattaa valita vesiliukoiset, liuotinvapaat sekä hajusteettomat maalit.

Markkinoilta löytyy esimerkiksi kalkkimaaleja, jotka ovat ekologisia, vaarattomia ja lähes hajuttomia. Savimaali on myös turvallinen vaihtoehto lapsiperheille, allergikoille ja kemikaaliyliherkille. Allergia.fi:n sivulta löytyy lista sopivista maaleista. Tapettia valitessa kannattaa valita tapetti, josta löytyy M1-luokitus eli se on päästötön, tuoksuton ja allergiaystävällinen.

Lelujen turvallisuus

Lelut liittyvät olennaisesti lastenhuoneeseen, ja leikkikalujen turvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota ja on myös huomioitava niiden ikäkausirajoitukset. Lelujen turvallisuudelle asetetaan nykyään erityisvaatimuksia, joten vanhat lelut saattavat sisältää nykypäivänä kiellettyjä aineita. Niitä ei siis kannata antaa pienten lasten leikkeihin.

Pehmeät PVC-muovilelut sisältävät ftalaatteja, kuten esimerkiksi pehmeät muovinuket ja pomppivat pallot. Kuuden vaarallisimmaksi todetun ftalaatin käyttöä leluissa on rajoitettu, mutta muidenkin ftalaattien terveysvaikutuksia tutkitaan. Pienissä lastenhuoneissa on mitattu kodin muita tiloja suurempia ftalaattipitoisuuksia. Ftalaatit sitoutuvat haihtuessaan huonepölyyn.

Lelut eivät saa sisältää helposti irtoavia pieniä osia ja tarroja tai olla helposti hajoavia. Pehmolelujen tulee olla pestävissä, eivätkä ne saa sisältää vaarallisia täytteitä esim. muovihelmiä. Suklaamunien yllätykset voivat olla vaarallisia, ja kovaääniset lelut saattavat vahingoittaa kuuloa.

Anna lapselle leikkeihin vain lapselle tarkoitettuja turvallisia muovileluja, varsinkin pienille lapsille, jotka tutkivat vielä maailmaa pistämällä kaiken suuhunsa. Kodin muut muovit ja tavarat saattavat sisältää haitallisia kemikaaleja. Pistä myrkytyskeskuksen numero puhelimeesi valmiiksi.

Värien turvallisuus

Piirtäminen ja askartelu kuuluvat lasten ajanvietteeseen, ja niihin kannattaa valita lapsille tarkoitetut vesipohjaiset tuotteet.

Kasvomaalaus on nykyään suosittua puuhaa, joten tarkista tuotteiden aineosat, sillä niiden käyttöön liittyy allergiariski. Lelukosmetiikan eli lapsille tarkoitettujen meikkien sekä nuken meikkien tulee olla sekä leluvaatimusten että kosmetiikkaa koskevien turvallisuusvaatimusten mukaisia.

Varovaisesti elektroniikan kanssa

Elektronisissa laitteissa, kuten tietokoneissa ja pelikonsoleissa, on yleensä palonestoaineita turvallisuuden parantamiseksi. Monet palonestoaineet ovat haitallisia niin terveydelle kuin ympäristölle. Laitteita käyttäessä palonestoaineita voi haihtua pieniä määriä. Riski on suurimmillaan uusissa laitteissa. Vuonna 2006 EU:ssa otettiin käyttöön sähkö- ja elektroniikkatuotteita koskevat määräykset, jotka rajoittavat tiettyjen metallien ja palonestoaineiden käyttöä. Säännöt koskevat myös leluja, joissa on sähköisiä toimintoja, kuten vilkkuvia ledejä.

Teksti Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva BigStockphoto