Millainen foolihappovalmiste on paras?

Jo useamman vuosikymmenen ajan on tunnettu folaatin tärkeys sikiön varhaiskehitykselle, etenkin sen merkitys hermostoputken sulkeutumiselle neljän ensimmäisen raskausviikon aikana.

Moni odottava äiti ei edes tiedä vielä olevansa raskaana, mutta folaatin tarve on suurimmillaan juuri alkuraskauden aikana. Riittävän folaatinsaannin on useissa tutkimuksissa osoitettu vähentävän hermostoputken sulkeutumishäiriöitä jopa 70–80 %.

Tutkimusten mukaan suomalaisten folaatinsaanti on usein riittämätöntä. Folaatteja on reilusti vihreissä kasviksissa, pavuissa, linsseissä, täysjyväviljassa ja maksassa, mutta niiden imeytyminen voi olla heikentynyt esimerkiksi keliakian tai tulehduksellisten suolistosairauksien vuoksi. Folaatteja tarvitaan monissa elimistön biokemiallisissa reaktioissa, joissa siirretään metyyliryhmiä molekyyliltä toiselle. Tämä reaktio on välttämätön mm. perintöaineksen (DNA ja RNA) muodostumiselle ja toiminnalle sekä monien erilaisten biomolekyylien muodostumiselle.

Missä muodossa folaatti on aktiivinen?

Useimmat ravintolisät sisältävät synteettistä, inaktiivista foolihappoa. Tämä inaktiivinen muoto pitää ensin aktivoida elimistössä, ja siihen tarvitaan mm. 5-metyylitetrahydrofolaattireduktaasientsyymiä. Kuten monen muunkin entsyymin kohdalla, tämänkin entsyymin rakenteessa esiintyy rakenteellista vaihtelua eli polymorfismia, mikä heijastuu entsyymin tehokkuuteen aktivoida inaktiivista foolihappoa aktiiviseen muotoon. Tutkimuksen perusteella tiedetään, että noin 12 %:lla eurooppalaisista naisista inaktiivisen foolihapon aktivaatio toimivaan muotoon on merkittävästi heikentynyt.

Markkinoilla on nykyään useita, aktiivista 5-metyylitetrahydrofolaattia sisältäviä ravintolisiä, jollaisen käyttö nykyisen suosituksen mukaan tulisi aloittaa kaksi kuukautta ennen ehkäisyn lopettamista. Näin toimien elimistössä on riittävästi folaattia jo munasolun hedelmöityshetkellä. Folaatin aktiivisten muotojen tiedetään myös imeytyvän ohutsuolessa paremmin kuin inaktiivisen muodon.

Kim Nummila Kuvitus BigStockphoto