Mitä vauva tarvitsee?

Äitiyspakkaus on hyvä perusta vauvan tarvikkeille, sillä pärjää jo pitkälle, mutta mihin muihin hankintoihin olisi hyvä varautua?

Äitiyspakkausta voi hakea verkossa, jossa kirjaudutaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Voit skannata tai kuvata tarvittavat liitteet eli raskaustodistuksen, josta selviää, että raskaus on kestänyt 154 päivää ja olet käynyt terveyskeskuksessa ennen viidettä raskauskuukautta. Jos olet toimittanut todistuksen jo äitiysrahaa hakiessa, ei sitä tarvitse lähettää uudestaan. Tai todistus siitä, että adoptiolapsi on nimetty sijoitettavaksi perheeseesi. Samalla voit hakea myös äitiysrahaa ja lapsilisää, jos et ole niitä vielä hakenut. Voit valita myös vaihtoehdon, että äitiyslaatikon sijasta valitset äitiysavustuksen rahana.

Mitä pakkaus sisältää?

Pakkauksen sisältö vaihtelee vuosittain. Vuoden 2019 pakkauksen sisältö löytyy täältä. Vuoden 2020 pakkaus julkaistaan huhtikuun loppupuolella.

Tuotteet on pakattu laatikkoon, joka toimii vuodelaatikkona ainakin ensimmäiset viikot. Mukana on myös peitemakuupussi, petivaatteet sekä viltti. Yhdellä lakanasarjalla ei pärjää eli niitä on hyvä hankkia lisää sekä tarvittaessa muutama froteinen muovisuoja lakanan alle. Melko pian on tarve pinnasängylle ja siihen sopiville vuodevaatteille.

Vaatteita pakkaus sisältää melko paljon. Lämpimistä vaatteista mukana on ulkohaalari, joka on muutettavissa makuupussiksi, lämpötöppöset, rukkaset ja lapasten pidikkeet, hupullinen kevyt toppapuku, huopatossut, villasekoitehaalarit, villahousut, villamyssy, kypärämyssy ja myssy. Niillä pärjää jo pitkälle, niin kauan kuin koko on riittävä.

Kevyempiä asuja ovat collegehaalari, potkuhousut, kietaisubody, bodyt, potkuhousut, legginsit, sukkahousut, lapaset ja sukat sekä unipussi, joka toimii myös yöpukuna.

Helpot pikaohjeet Kelassa asioinnista www.kela.fi/lapsiperheet-pikaopas

Muita tuotteita ovat pyyhe, lusikka, maistelututti, hygieniatarvikkeita, ruokalappu, kuolalappu, ensikirja sekä pehmolelu. Leluja ei ole mukana kuin yksi, joten niitä voi hankkia oman mieltymyksen mukaan lisääkin.

Mitä muuta tarvitaan?

Äitiyspakkauksen vaatteet ovat suurilta osin melko pieniä eli suurempaa kokoa olevia vaatteita kannattaa hankkia sitä mukaa, kun ne ovat liian pieniä. Toisaalta aivan vastasyntyneelle voivat 60 cm kokoiset vaatteetkin tuntua valtavilta eli muutama 50 tai 56 cm vaate voi olla hyvä lisä.

Toppapuku sen sijaan on melko suuri, ehkä noin vuoden vanhallekin mahtuva. Moni onkin hankkinut vastasyntyneelle uuden sopivankokoisen haalarin tai unipussin, jolloin vauva ei hulahda päiväunilla haalarin uumeniin.

Tarvittava vaatteiden määrä riippuu kahdesta seikasta: pulauttaako vauva paljon ja kuinka ahkeraa on vaatteiden pesu. Kirpputoreilta löytyy edullisesti hyväkuntoisia vaatteita, koska vaatteiden käyttöaika vauvan kasvun vuoksi on niin lyhyt. Ja ne, jotka eivät mene kirpputoreilla kaupaksi, saatetaan viedä kierrätyskeskukseen, jossa esimerkiksi vauvan bodyn voi saada 20–40 sentillä. Kierrätystuotteet, kuten uutenakin ostetut muut tekstiilit on hyvä varmuuden vuoksi pestä ennen käyttöä.

Vaippoja tai kestovaippoja tarvitaan jo alusta asti, mutta suuria määriä ei kannata hankkia, koska vauva kasvaa kuitenkin melko nopeasti.

Myös vaipparoskis ja siihen roskapusseja kannattaa hankkia. Lisäksi Lisäksi hyviä tarvikkeita ovat harsoliinat, mahdollisesti pari tuttipulloa, hoitopöytä tai hoitoalusta esimerkiksi pesukoneen päälle, turvakaukalo ja mahdollisesti sitteri. Jos kaupat ovat kaukana, voi olla hyvä hankkia pari purkkia äidinmaidonkorviketta ihan vain varalta.

Vaunut kuuluvat myös hankintoihin ja niihin on hyvä ostaa samalla hyttys- ja sadesuojat sekä hoitolaukku. Kylpyamme ja vauvan hoitoöljy sekä kosteusvoide, kuumemittari, nenäniistin ja D-vitamiinitipat, joissa on mukana maitohappobakteeria, on myös hyvä ostaa jo etukäteen.

Äidille voi olla hyvä hankkia imetystyyny, kantoliina tai rintareppu, useammat imetysliivit, maidonkerääjä, siteitä sekä liivinsuojia. Lisäksi monivitamiinia, kalaöljy- ja maitohappobakteerivalmisteet äidin hyvinvoinnin tueksi tukien myös vauvan kehitystä ja pienentäen tutkitusti erilaisten sairauksien riskiä.

Pakastin on hyvä varustaa valmiiksi nopeasti valmistuvilla ruuilla, niin säästyy aikaa lepäämiseen ja synnytyksestä palautumiseen. Itkuhälytin helpottaa vauvan seuraamista. Vauvan vakuuttaminen kannattaa myös miettiä hyvissä ajoin etukäteen.

Teksti: Anne Stolt Kuva BigStockphoto