Pienen sydämen pomputusta

Hevosen laukka, hyöryjuna,…. Vauvan sydänäänten kuuntelu on sykähdyttävä hetki, varsinkin ensimmäisellä kerralla – siellä se pieni sydän pomputtaa ja odotus muuttuu varsin konkreettiseksi.

Sydänäänet alkavat kuulua nk. Doppler-laitteella noin 12. raskausviikolta lähtien, joskus jopa 10. viikolta. Sydänäänien kuuntelu tehdään jokaisella neuvolakerralla 13. raskausviikon jälkeen. Sikiöstetoskoopilla kätilö tai terveydenhoitaja voi kuulla sydänääniä vasta 20.–22. raskausviikolta alkaen.

Sikiön sydänäänet alkavat kuulua vatsan päältä 26.–30. raskausviikolla. Ääni on pientä värinää muistuttavaa nopeaa nakutusta. Sydänäänen normaali vaihteluväli on 120–160 sykettä minuutissa. Kun vauva nukkuu ja on paikoillaan, syke on matalampi ja tasaisempi, liikkuessa taas nopeampi. Alkuraskaudessa syke on tiheämpi kuin raskauden lopulla.

Lue lisää sikiön sydämen kehityksestä.

Kotona voi myös kuunnella sikiön sydänääniä ja sydänäänten kuuntelu onnistuu mainiosti tyhjän vessapaperirullan avulla.

Selvitä ensin ”leveillä” sormilla vatsan päältä, missä vauvan selkä on. Se tuntuu pitkulaisena kovana alueena. Sydänäänet kuuluvat parhaiten vauvan yläselän päältä.

Sydänääniä kuulostellaan seuraavalla tavalla:

  • aseta vessapaperirulla äidin vatsan päälle vauvan selän kohdalle
  • paina korvasi rullan aukkoon ja irrota kahinaa aiheuttavat sormesi rullasta
  • paina päälläsi rullaa hiukan eri asentoihin, keskity ja kuuntele
  • vaihda korva, jos tuntuu, että et kuule

Kuuntelua voi harjoitella myös neuvolan vastaanotolla. Sydänääniä voi kuunnella myös pelkällä korvalla, ilman vessapaperirullaa.

Lähteet: thl.fi, hel.fi, naistalo.fi, terve.fi