Raskaus ja korona

Koronavirus COVID-19:n aiheuttama ja pandemiaksi levinnyt infektio herättää tällä hetkellä suurta huolta ja pelkoa. Moni raskaana oleva murehtii, tarttuuko virus helpommin raskaana oleviin, voiko koronavirus siirtyä sikiöön odotusaikana, miten odottavan äidin sairastama koronainfektio vaikuttaa sikiöön ja miten koronatilanne vaikuttaa mahdollisesti synnytyksiin.

Riskitietoa

Raskaana olevilla ei ole todettu tämän hetkisten tietojen mukaan olevan muita samanikäisiä suurempaa riskia sairastua COVID-19-infektioon ja raskaana olevia ei luokitella kuuluvaksi riskiryhmään.

Koronavirus, COVID-19, tarttuu pisara- ja kosketustartuntana eikä ole tiettävästi tarttunut veriteitse äidistä syntymättömään lapseen.

Virusta ei ole löytynyt istukasta, napanuoran verestä, lapsivedestä eikä äidinmaidosta, vaikka äidillä olisi tartunta. Tämän hetken tietojen valossa näyttää siis siltä, ettei koronaviirus siirry sikiöön, jos äiti sairastuu koronaan. Sairastuneiden äitien lapsilla ei ole todettu epämuodostumia, eikä keskenmenon vaaran ei ole todettu myöskään suurentuneen.

Koronavirus ei vaikuta tarttuvan erityisen helposti synnytyksen aikana. Niinpä äidin koronavirustartunta ei suoraan vaikuta synnytystavan valintaan. Sairaaloilla on vakiintuneet ohjeistukset tarttuvaa tautia sairastavan synnyttäjän hoitoon.

Lapsen imetys onnistuu koronavirusta sairastavalla hyvästä käsihygieniasta huolehtimalla  ja hengityssuojan käytöllä.

Sairastuessa

Mikäli oireilee koronainfektiolle tyypillisin oirein (kuume, kuiva yskä, hengenahdistus, lihas- ja päänsärky) ja on altistunut virustartunnalle mahdollisen oireettoman tartuttajan tai sairastuneen henkilön kautta, tulee soittaa perusterveyshuollon päivystykseen.

Raskaana olevat ovat muuta väestöä alttiimpia hengitystieinfektioille, joten viranomaisten ohjeistuksia suojaetäisyyksistä ja muista varotoimista kannattaa noudattaa tarkasti.

Hengitystieinfektiosta kärsivien tulee noudattaa yleisiä, kaikille annettuja ohjeistuksia eli lepäämistä ja sairastamista kotona. Kotona on syytä pysytellä niin kauan, kunnes oireet loppuvat ja takana on yksi oireeton päivä. Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta huolellisesti.

Raskauteen liittyvissä asioissa: synnytyksissä ja supistelussa yhteys otetaan normaalin käytännön mukaan oman synnytyssairaalan päivystykseen.

Ohjeet raskaana olevalle

Raskaana olevan tulee noudattaa viranomaisten ohjeita huolellisemmin kuin muiden.

Huolehdi käsihygieniasta ja pese käsiäsi vähintään 20 sekunnin ajan käyttämällä saippuaa ja runsaasti lämmintä vettä.

Opettele oikea käsienpesutekniikka ja pese kätesi aina:

 • kun tulet ulkoa sisään
 • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
 • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
 • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
 • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen tai mahatautinen henkilö

Kuivaa pesun jälkeen kätesi huolella esimerkiksi paperiseen pyyhkeeseen. Kotona on hyvä olla jokaiselle oma käsipyyhe, joka vaihdetaan päivittäin puhtaaseen.

Lisäksi:

 • älä koskettele kasvojasi pesemättömillä käsillä
 • huomioi turvavälit sekä sisällä että ulkotiloissa
 • vältä turhia tapaamisia, matkoja ja väkijoukkoja
 • älä kättele tai halaile
 • puhdista yhteiskäytössä olevat laitteet ennen käyttöäsi esim. työpaikan tietokoneen näppäimistö

Muuta huomioitavaa

 • Ultraäänitutkimuksiin ja synnytyksiin mukana tulevien henkilöiden ja osastolla vierailevien määrää on rajattu ja tietoa kulloinkin voimassa olevasta ohjeistuksesta löytyy oman synnytyssairaalan nettisivuilta.
 • Tietoa saadaan koko ajan lisää pandemian edetessä ja ohjeistuksia päivitetään tarvittaessa. Seuraa julkista tiedottamista pysyäksesi ajantasalla sinua koskevista suosituksista ja määräyksistä.
 • THL:n sivulta löytyy ajankohtaista tietoa, toimintaohjeita ja materiaalia koronaviruksesta.

Lähteet: thl.fi, yle.fi, siunsote.fi, mtvuutiset.fi, laakarilehti.fi, hyvatyo.ttl.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen Kuva: BigStockphoto