Suojaudu influenssalta

Influenssakausi on käsillä ja moni miettii, miten suojautua taudilta? Influenssa on nuhakuumetta paljon rajumpi tauti, joten keinot ehkäistä sitä ennalta ovat tarpeen. Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää, mutta paras tapa torjua tauti on rokotteen ottaminen. Rokotus on erityisen tärkeä niille, joille influenssa voi aiheuttaa vaikean taudin: pikkulapsille, vanhuksille, vakavasti sairaille sekä odottaville äideille.

Raskaus heikentää äidin vastustuskykyä, minkä vuoksi hänellä on muita suurempi riski sairastua vaikeaan influenssaan sekä saada jälkitauteja. Influenssa on myös riski raskauden normaalille etenemiselle ja sikiön kehittymiselle. Raskauden aikana annettu influenssarokote ennaltaehkäisee äidin sairastumista ja vähentää syntyvän lapsen riskiä ennenaikaisuuteen ja pienipainoisuuteen.

Äidistä istukan kautta vauvaan siirtyvien vasta-aineiden on todettu suojaavan lasta jopa puoli vuotta syntymän jälkeen. Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun äiti ei itse sairastu, hän ei myöskään tartuta vauvaa, jolle influenssa on vaikea, jopa hengenvaarallinen, tauti.Odottavien äitien rokottaminen influenssaa vastaan on yleistä jo lähes kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee odottaville äideille influenssarokotetta, jonka he saavat neuvolassa maksutta.

Raskaus heikentää äidin vastustuskykyä, minkä vuoksi hänellä on muita suurempi riski sairastua influenssaan.

Lapsen kasvaessa hänen elinpiirinsä laajenee. Samalla lisääntyvät virukset ja bakteerit hänen ympärillään. Viimeistään päiväkodissa tarttuviin tauteihin sairastumisen riski on suuri. Yhteiset lelut ja leikit ovat lapselle tärkeitä, mutta herkästi myös syy sairastumiseen.
Rokotussuoja onkin erittäin tärkeä leikki-ikäisille lapsille, jotka sairastuttuaan kantavat tautia pitkään tartuttaen tehokkaasti muita. Rokottaminen suojaa välillisesti myös lapsen vanhempia, isovanhempia ja hänen muuta lähipiiriään.

Asiantuntijoina:
Miia Virta, LT, Lastentautien erikoislääkäri sekä
Timo Vesikari, professori, Lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri. Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus.

Teksti: Elina Heinämäki Kuva: BigStockphoto