Väsyttää ja hengästyttää – taustalla usein anemia

Lyhytkin lenkki saa puuskuttamaan ja illat menee vain sohvalla. Etenkin alkuraskaudessa väsymys on tuttu tunne, mutta taustalla voi olla myös raudan puute, anemia.

Käytännössä jokaisen oddotajan veren hemoglobiinipitoisuus laskee alkuraskauden aikana. Raskauden aikana elimistössä kiertävän veren määrä lisääntyy noin 40 %. Veri on kuitenkin laimeampaa, sillä veriplasman, veren nestemäisen verisoluttoman osan, määrä lisääntyy enemmmän kuin punasolujen määrä. Lisääntyvä punasolutuotanto vaatii rautaa, jota kuluu erityisesti loppuraskaudessa myös sikiön omaan punasolutuotantoon.

Raskausajan anemiasta puhutaan, jos veren hemoglobiini (Hb) on alle 110g/l. Jopa 10-20%:lla odottajista Hb-arvo on raskauden lopulla alle 110 g/l.

Äidin lievä anemia ei yleensä aiheuta ongelmia sikiölle.

Sikiön ja äidin kannalta haitallinen Hb-taso on alle 80 g/l.

Miksi anemia vaivaa odottajia?

Raudan puute on yleisin syy raskaudenaikaiseen anemiaan. Siihen viittaavat verenkuvassa matalampi hemoglobiini, punasolujen pieni koko ja pienentynyt plasman ferritiinipitoisuus. Raudan ja muiden ravintoaineiden puutteiden taustalta saattaa löytyä hoidettavia imeytymishäiriöitä, erityisesti keliakiaa.

Foolihapon (eräs ravinnon vitamiini) puute on yksi mahdollinen anemian aiheuttaja erityisesti raskauden aikana. Tälle ovat alttiita hyvin yksipuolista ruokavaliota noudattavat ja eräitä lääkkeita
käyttävät odottajat.

Miten anemiaa hoidetaan?

Raudanpuuteanemian hoito on ensisijaisesti suun kautta otettava rauta (100-200 mg päivässä). Foolihapon puute korjataan antamalla 1-5 mg foolihappoa päivittäin. Jos anemia on vaikea eikä odottaja pysty käyttämään suun kautta otettavia rautavalmisteita, voidaan rautaa antaa injektioina suoneen 1-2 kertaa viikossa. Jos Hb on alle 80 g/l, voidaan harkita punasolusiirtoa.

Voiko anemiaa estää?

On epäselvää, kannattaako rautaa käyttää rutiininomaisesti raskauden aikana. . Raudan lisäys niille äideille, joilla ei ole raudanpuutetta ja joiden ruokavalio on monipuolinen, ei näytä parantavan äidin eikä lapsen ennustetta. Koska rautavarastot kuitenkin vähenevät raskauden aikana, rautalääkitystä suostellaan monille odottajille. Raudasta ei ole mitään haittaa.

Kaikkien raskautta suunnittelevien tulisi aloitta foolihapon käyttö annoksella 400 µg. Joillekin suositellaan suurempia foolihappoannoksia; erityisesti epilepsialääkkeitä käyttävillä ja diabetesta sairastavilla annoksen tulee olla vähintään 1-4 mg päivässä lääkärin harkinnan mukaan.

Kasvisruokavaliota käyttävien on syytä käyttää myös B12-vitamiinia säännöllisesti.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Kuva: BigStockphoto