Vaate kuin vaate, vai onko? Jotta touhuaminen ja leikkiminen olisi turvallista, myös vaatetuksessa on hyvä muistaa pari turvallisuusseikkaa.
Kaksi kertaa päivässä – katso päivitetyt suositukset hammastahnan käyttöön
Vaikka hampaiden harjaus uhmaikäisen kanssa tuntuu olevan usein tahtolaji, se on kuitenkin myös varustelaji. Lue uudet suositukset hammastahnan käyttöön sekä vinkit hyvän hammasharjan valintaan.
Lukemisen iloa ja iloa lukemisesta
Säännöllisesti ääneen lukemalla kehittää lapsen sanavarastoa, tukee emotionaalista kehitystä ja vaikuttaa ratkaisevasti lapsen tulevaan koulumenestykseen ja lukutaitoon. Pohja lukemiskulttuurille ja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa.
Hellepäivinä suojaan
Vauvat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille, sillä lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta.
Vinkit elokuun kuumiin viikonloppuihin!
Lue Perheen Ajan kuusi täsmävinkkiä kesän ehkä viimeisten helteiden varalle.
Aurinkohattuja ja hiekkakakkuja – lasten suojaaminen auringolta
Porottavan auringon kanssa on syytä olla tarkkana. Vaikka kohtuullisesti nautittuna aurinko tekee hyvää, yliannostuksella ja palamisella on ikävät seuraukset. Vanhemman velvollisuus on huolehtia riittävästä suojauksesta ja taata lapselle varjoisat leikkipaikat.
Apua suihkutisseihin
Jos maitoa tulee suihkuamalla ja joka paikka täyttyy maidosta, rinnat joko tuottavat maitoa yli oman vauvan tarpeen tai maito saattaa herua kovalla paineella suorastaan suihkuten. Mikäli vauvalla on vaikeuksia selvitä tilanteesta ja hän kasvaa normaalisti, ns. suihkutissihoidosta voi olla apua.
D-vitamiinin saantisuositukset
Kaikille vauvoille annetaan D-vitamiinivalmistetta kahden viikon iästä lähtien ympäri vuoden. Imeväisikäisille, eli 0-12 kuukautta vanhoille vauvoille, D-vitamiinivalmisteen määrä riippuu imetyksen ja äidinmaidonkorvikkeen määrästä.
Punkeista eroon!
Mitä nopeammin punkin saa irroitettua, sitä pienempi on riski sairastua borrelioosiin. Lue vinkit oikeaoppiseen punkin poistoon!
Miksi suomalaislapset sairastuvat diabetekseen?
Riski sairastua lapsuusiän diabetekseen on Suomessa korkeampi kuin missään muualla maailmassa. Mitä tutkimusten perusteella sairaudesta nyt ymmärretään?
Ihmetuote kookosöljy
Tiesitkö, että ruuanlaiton lisäksi kookosöljyä voi käyttää kauneudenhoidossa? Kasvoille, vartalolle, hampaille ja jopa hiuksille. Tässä 6 eri käyttötapaa kookosöljylle.
Imeväisikäisten ja lasten ruokarajoitteet
Nykysuositusten mukaan kiinteiden maistelun voi aloittaa 4–6 kuukauden iässä. Lapsi pääsee mukaan perheen yhteisiä ruokahetkiä ja tottuu monipuoliseen makumaailmaan ja myönteiseen ruokakulttuuriin.
Ruoka ei maistu!
Lapsen ruokahalu vaihtelee ja sitä voi myös häiritä moni asia. Tuputtaminen tai herkkupalojen tarjoilu ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, vaan se voi jopa pahentaa tilannetta.
Yllättävän yleinen astma
Astma on lapsilla yllättävän yleinen sairaus. Positiivista taudissa on se, että se usein lievenee tai paranee kokonaan lapsen kasvaessa. Astmaatikot kuuluvat automaattisesti koronaviruksen aiheuttaman infektion riskiryhmään, mutta uuden tiedon mukaan esimerkiksi hoitotasapainossa oleva astma on melko vähäinen riskitekijä.
Hampaiden harjaus haltuun jo pienenä
Pikku hampaista kannattaa pitää hyvää huolta. Ehjät maitohampaat ennakoivat ehjiä pysyviä hampaita.
Vitamiineilla vastustuskykyä
Nyt jos koskaan, on aika boostata elimistön vastutuskykyä. Muuttuneet ruokatottumukset, allergiat ja esimerkiksi huono vastustuskyky voivat olla syy ottaa käyttöön ravintolisät.
Lastenhuoneen turvallisuus
Vauvan tullessa kotiin moni asia muuttuu ja monta asiaa pitää muuttaa, huomioida ja muistaa. Kodin turvallisuusasiat on yksi näistä huomioitavista asioista ja ne on selvitettävä ja hoidettava kuntoon viimeistään lapsen lähtiessä liikkeelle ja alkaessa tutkia ympäristöään
Turvallisuutta ja läheisyyttä kantamalla vauvaa
Lapselle ruuan, hoivan ja unen lisäksi tärkeintä on läheisyys. Vauvaa pidetään paljon sylissä hoidettaessa, ruokittaessa, leikittäessä ja seurusteltaessa, mutta monet haluavat lapsen mukaan ja lähelleen myös arjen tohinoihin.
Probiooteilla infektioita vastaan
Onko probioottien syömisestä hyötyä esimerkiksi infektioiden torjumisessa ja vastustuskyvyssä? FT, Turun yliopiston tutkija Eveliina Munukka vastaa.
Pidä huolta mielestä
Lapsuus alkoi mukavasti, mutta tunnelma ei kestänyt aikuisuuteen asti, voisi sovitella erään laulun sanoja. Mitä asioita meidän aikuisten pitäisi huomioida, että voisimme antaa hyvät eväät elämälle.
Karhunpoika sairastaa
Kun lapsi sairastaa, vanhempien huoli on aina suuri. Useimmat talvikauden riesoista, kuten flunssat ja mahataudit, hoituvat kuitenkin kotihoidolla helposti.
Saako lapsi riittävästi d-vitamiinia?
Viime aikoina aurinkoa ei ole juuri näkynyt. D-vitamiinivarastot kesän jäljiltä ovat lopussa, mutta miten varmistaa riittävä d-vitamiinin saanti?
Koti turvalliseksi
Lapsiperheissä on vilinää ja vilskettä ja siksi myös monta vaaran paikkaa. Nyt kannattaa tehdä pieni tarkistus, että kodissa on lapsella turvallista elää ja olla.
Maidottomat kalsiumlähteet
Miten voi varmistaa riittävän kalsiumin saannin, jos ei allergian tai muun syyn vuoksi käytä maitotuotteita? Vaihtoehtoja on onneksi runsaasti.
Kun kakka ei tule!
Lapsen tilapäinen ummetus on yleinen vaiva, joka kiusaa lasta ja huolestuttaa vanhempia. Onneksi se on useimmiten toiminnallinen ja hoidettavissa kotikonstein.
Lievitä lapsen stressiä
Syy lapsen itkupotkuraivariin voi olla stressissä. Arjen rauhoittaminen pienentää pienen paineita.
Onko hunajasta yskänlääkkeeksi?
Perinteisenä rohtona tunnetusta hunajasta on viime aikoina povattu uutta, turvallista yskän lievittäjää, joka peittoaisi perinteiset yskänlääkkeet. Mitä tutkimukset kertovat hunajan tehokkuudesta?
Lapsen kipu ei ole leikin asia
Lapsen kipua voi olla vaikea tunnistaa. Sitä on kuitenkin sitäkin tärkeämpää hoitaa riittävällä kipulääkityksellä. Myös vanhempien rooli on kivun lievittämisessä merkittävä.
Arvonta päättynyt!
Arvomme kuvan huippusuositut Britax B-Agile M matkarattaat yhdelle onnekkaalle!
Miten varmistaa lelujen turvallisuus?
Lahjakausi on täällä taas, mutta miten valita varmasti turvallinen lelu? Lelujen ja tekstiilien hankinnassa on olennaisempaa tarkistaa tuotteen turvallisuus kuin sen söpöys.