Haavanhoito-ohjeet ja milloin lääkäriin

Yleisin hoitoa vaativa lasten tapaturma on päähän tullut haava, ja yleisiä ovat myös kaatumisista johtuvat haavat jaloissa ja käsivarsissa. Kotihoito on yleensä riittävä, kun on osannut varautua ennakolta. Ohjeet ensiapulaukun varustamiseen löydät täältä. Ensiapuna haava huuhdellaan runsaalla vedellä, verenvuoto tyrehdytetään ja peitetään hengittävällä siteellä.

Verenvuodon tyrehdyttäminen

Ensimmäinen toimenpide on saada verenvuoto tyrehtymään ja asettaa lapsi istumaan tai makuulle. Paina vuotokohtaa sormella, kädellä (puhtaalla tai kumikäsineellä suojatulla) tai esimerkiksi nenäliinalla. Pyri pitämään raaja mahdollisimman liikkumattomana, jolloin verenvuoto, turvotus ja kipu vähenevät. Suojaa haava sidoksella. Jos verenvuoto on erittäin voimakasta, soita tarvittaessa hätänumeroon 112, josta saat ohjeet painesiteen tai kiristyssiteen tekemiseen.

Puhdistus

Pese kädet aina ennen kuin alat käsitellä haavaa. Käytä puhdistukseen juomavedeksikin kelpaavaa puhdasta vettä ja varmista, ettei haavaan jää vierasesineitä, kuten hiekkaa tai lasia. Huuhtele runsaalla vedellä ja tarvittaessa voit desinfioida haavan vielä antiseptisella haavapuhdisteella tai jodiliuoksella, jos haavaan on päässyt esimerkiksi likaa.

Haavan suojaus

Peitä haava laastarilla tai itseliimautuvalla haavasiteellä. Haavan tulehtumista voi ennaltaehkäistä hopeaa sisältävillä haavasiteillä tai antiseptisillä lääkehunajaa tai pihkaa sisältävillä voiteilla. Seuraa haavan parantumista päivittäin ja vaihda side uuteen mieluummin liian usein kuin liian harvoin, varsinkin jos haava erittää nestettä runsaasti. Jos haavaan ilmaantuu tulehdusoireita, kuten kuumotusta, punoitusta ja märkäistä eritettä, vie lapsi lääkäriin.

Haavan sitominen ja suojaus

Pieni viiltohaava kannattaa suojata puhdistuksen jälkeen reunat vastakkain asettamalla haavateipillä, laastarilla tai perhosteipillä sekä tarvittaessa peittää suojasidoksella. Mitä lähemmäs haavan reunat saadaan parantumisen ajaksi, sitä vähäisempi on arvenmuodostus.

Pidä haava-alue puhtaana 3–7 vuorokautta ja sen jälkeen haavan voi antaa arpeutua ilman siteitä noin parin viikon ajan. Puhdista haava-alue päivittäin juoksevalla vedellä.

Rokotusohjelman mukaiset rokotteet saaneella lapsella jäykkäkouristus- eli tetanusrokote on voimassa, mutta monilla aikuisilla tehosteet ovat unohtuneet. Syvät, runsaasti vuotavat ja repaleiset haavat sekä suuremmat viiltohaavat vaativat aina lääkärissä käynnin, jotta haavaa ja sen alapuolisia kudoksia voidaan hoitaa oikealla tavalla.

Tulehdus

Haavan hoidossa on tärkeintä estää haavan tulehtuminen. Jos haavaan on jäänyt vierasesineitä tai likaa, tulehtumista on vaikea estää. Tulehtunut haava kuumottaa, punoittaa, särkee ja erittää pahanhajuista eritettä, jolloin avuksi tarvitaan usein antibiootteja muodossa tai toisesssa. Älä odota liian pitkään, sillä bakteerit lisääntyvät vilkkaasti ja tilanne voi pahentua nopeasti.

Milloin lääkäriin?

  • puremahaavat
  • tulehtuneet haavat
  • haavat, joihin on jäänyt vierasesineitä tai likaa
  • syvät haavat tai pienemmätkin pistohaavat rinnan, kaulan tai vatsan alueella
  • repaleinen tai laaja-alainen haava
  • voimakkaasti vuotava haava, joka ei tyrehdy 20 minuutin painamisella
  • haavat, joissa alapuolisia kudoksia (hermot, jänteet, verisuonet) on vaurioitunut

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Punainenristi.fi, Hunaja.net

Kuva:Bigstock