Narutta paras – lasten vaatteiden turvallisuus

Vaate kuin vaate, vai onko? Jotta touhuaminen ja leikkiminen olisi turvallista, myös vaatetuksessa on hyvä muistaa pari turvallisuusseikkaa.

Vaatteiden turvallisuus täytyy myös ottaa huomioon ja lastenvaatteissa onkin kaikenlaiset nyörit ja narut ovat kiellettyjä. Kiellolla pyritään estämään kuristumis- tai muuta vaaraa tilanteissa, jossa naru tai nyöri tarttuu kiinni esimerkiksi kiipeilytelineeseen, hiihtohissiin, bussin tai hissien ovien väliin tai liukuportaisiin.

Lue myös muita lastenvaatteiden turvallisuuteen vaikuttavia seikkoja Tukesin sivuilta.

Alle 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 cm pituisille ja sitä lyhemmille lapsille tarkoitettujen vaatteiden hupussa tai pään alueella ei saa olla lainkaan nauhoja tai kiristysnyörejä.

Huomioitavia asioita:

  • lastenvaatteiden valmistajat, maahantuojat ja myyjät ovat vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta ja siitä, etteivät ne aiheuta vaaraa käyttäjälle.
  • kuluttajat, jotka ovat ostaneet pikkulapsille vaatteita, joissa on nauhoja tai kiristysnyörejä hupun ja kaulan alueella, voivat poistaa ne itse.
  • vanhempia, jotka tekevät itse lapsilleen vaatteita, kannattaa kiinnittää asiaan erityistä huomioita ja välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä varsinkin pienten lasten vaatteiden hupuissa ja pään alueella. Myös muualla, esim. helmassa tai lahkeissa, olevat pitkät narut voivat aiheuttaa loukkaantumisvaaran jäädessään kiinni esimerkiksi liikkuviin kulkuneuvoihin tai liukuportaisiin.

Lähde: tukes.fi

Teksti: Tarja Kankaanpää-Salonen