Tuhisijasta pulisijaksi

Odotuttaako ensimmäiset sanat? Puheen kehityksessä on isoja yksilöllisiä eroja. Lapsen kielen kehittyminen alkaa jo varhain vuoro­vaikutuksessa vanhemman kanssa. Vauva viestii koko kehollaan: ääntelyllä, itkulla, liikkeillä ja ilmeillä.

Kielellinen kehitys ikäkausittain

2-3 kk: Vauva alkaa kommunikoida jokeltelulla ja kurluttelulla. Kommunikoinnista tulee jo vastavuoroista: vauva vastaa vanhemman hymyyn ja ääntelyyn.

7-9 kk: Jokeltelu on nyt jo monipuolista ääntelyä ja vauva usein jokeltelee myös itsekseen ja omille leluilleen. Vauva alkaa käyttää eleitä esimerkiksi päästäkseen syliin. Vauva ymmärtää ensimmäiset sanat noin 9 kk iässä.

1-1,5 v: Ensimmäiset sanat sanotaan keskimäärin noin vuoden iässä. Vauva hallitsee jopa 60 sanaa, mutta ymmärtää jopa 200 sanan merkityksen.

2-2,5 v: Puheeseen alkaa tulla pieniä lauseita. Sanojen määrässä on paljon yksilöllistä vaihtelua. Kolmivuotiaana lapsen puhe on miltei täysin ymmärrettävää.

5-6 v: Lapsella on noin 14 000 sanan sanavarasto. Puhe on sujuvaa ja selvää. Lapsi hallitsee kieliopilliset säännönmukaisuudet. Usein lapsi alkaa hallita kirjoittamisen ja lukemisen alkeita.

Katso täältä vinkkejä lapsen kielenkehityksen tueksi.

Lähteet: kuuloavain.fi, aivoliitto.fi, mll.fi

Kuva: BigStockphoto