Atoopikon piinaava kutina

Atooppinen ihottuma on perinnöllinen sairaus, jossa ihon rakenne ja toiminta ovat häiriintyneet. Iho kuivuu tavallista herkemmin ja myös sen rasvakoostumus ja rasva-aineenvaihdunta ovat poikkeavat. Atoopikoilla on myös muita suurempi riski sairastua allergisisiin sairauksiin, kuten heinänuhaan tai lapsena ruoka-allergioihin sekä astmaan. Perimälleen ei voi mitään, mutta atooppisen ihottuman kanssa voi elää täysipainoista elämää.

Puhtaus on puoliruokaa

Aikoinaan atoopikon suositeltiin vähentämään tulehtuneen ja ärtyneen ihon peseminen minimiin. Itse asiassa peseytyminen ja suihkussa käynti ovat sitä tärkeämpiä, mitä huonommassa kunnossa iho on. Peseytymisellä vähennetään iholla olevaa bakteeripeitettä ja estetään ihon tulehtumista. Peseytymisessä kannattaa kuitenkin välttää ihon rasvakerrosta vahingoittavia saippuoita sekä voimakkaita hankausmenetelmiä.

Kuivan ja kiristävän ihon voi pestä myös voidepesuna vesipitoisella, kevyellä perusvoiteella. Ihon rasvaus kannattaa tehdä heti peseytymisen jälkeen vielä kostealle, hellävaraisesti kuivatulle iholle, niin kosteus sitoutuu paremmin ihoon.

Iho tarvitsee kosteutusta

Atooppisen ihon hoidon perusta on ihon säännöllinen rasvaaminen omalle iholle parhaiten sopivilla perusvoiteilla. Kun iho voi hyvin, perusvoiteen jatkuva levittäminen voi tuntua puuduttavalta ja tuubit tulee herkästi sysättyä nurkkaan. Tämä voi kostautua nopeasti ihon tulehtumisena ja ärtymisenä. Pahenemisvaiheissa ärtynyttä ihoa hoidetaan ensin kortikosteroidivoiteilla, tutummalta nimeltään kortisonivoiteilla, joita on olemassa neljää eri vahvuutta.

Atooppisen ihon hoidossa käytössä ovat lääkärin määräämät keskivahvat ja vahvat kortisonivoiteet kuuriluonteisesti.

Kun iho on pahasti tulehtunut, käytettävä kortisonivoide voi sisältää vielä myös bakteerien kasvua rajoittavaa ainetta tai bakteerien kasvua ja tulehdusta pitää estää sisäisellä antibioottikuurilla.

Jos kortisonivoiteilla ei saada haluttua helpotusta, niin käyttöön voidaan ottaa uudemmat muusivoiteet, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi vaikean ihottuman hoidossa. Ärtynyt ja tulehtunut iho saadaan rauhoittumaan nopeasti, minkä jälkeen muusivoidetta voidaan käyttää päivittäisen käytön sijaan ennaltaehkäisevästi muutaman kerran viikossa niille ihoalueille, joissa ihottuma oli pahin. Muusivoiteella ei ole kortisonivoiteelle tyypillisiä haittoja, sillä se ei aiheuta ihon ohenemista eikä muuta ihon läpäisyestettä. Se vaimentaa ainoastaan tulehduksen ja normalisoi ihon tilan.

Lähteet: Atopialiitto, Terveyskirjasto

Kuva:BigStockphoto