Hellepäivinä suojaan

Kuumassa ympäristössä kehon lämpökuormaa kasvaa ja elimistö pyrkii säilyttämään normaalin lämpötilansa lisäämällä ääreisverenkiertoa ja hikoilua. Näin ylimääräinen lämpö kulkeutuu ihon pintakerroksiin ja lopulta ympäröivään ilmaan.

Kuumuus kuormittaa voimakkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä. Ääreisverenkierron lisääntyessä pintaverisuonet laajentuvat, verenpaine laskee ja sydämen syke nousee. Voimakas hikoilu poistaa kehosta nestettä, mikä laskee edelleen verenpainetta ja lisää veren paksuutta. Kehon neste- ja elektrolyyttitasapainon muuttuessa myös munuaisten normaali toiminta voi estyä.

Kuumuudesta voi aiheutua väsymystä, keskittymiskyvyn laskua ja eriasteisia lämpösairauksia. Mikäli lämmönsäätely heikentyy tai estyy esimerkiksi nestevajeen vuoksi, voi seurauksena olla lämpöuupumus. Pahentuessa lämpöuupumus voi johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvaukset ja niistä koituvat kuolemat ovat Suomessa kuitenkin hyvin harvinaisia. Kuumuudesta voi aiheuta myös lievempiä lämpösairauksia, kuten auringonpistos, äkillinen huimaus tai pyörtyminen, lihaskramppeja, ihottumaa tai alaraajojen turvotusta.

Vauvat ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille, sillä lasten lämmönsäätely on heikommin kehittynyt kuin aikuisilla ja he kärsivät helpommin nestevajauksesta. Lapset eivät myöskään yleensä itse ymmärrä suojautua kuumuudelta. Erityisesti pienet lapset ovat herkkiä auringonpistokselle. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, huimaus ja ärtyneisyys.

Lue täältä vinkit hellepäivistä selviytymiseen!

Myös raskauden aikana kannattaa suojautua kuumuudelta, sillä elimistössä tapahtuvat muutokset lisäävät kuumuudesta ja nestevajauksesta aiheutuvia terveyshaittojen riskiä. Lämpökuormituksesta voi aiheutua haittavaikutuksia myös sikiölle.

Hellepäivien muistilista:

  • Vetäydy varjoon
  • Suojaudu vaatteilla ja käytä hattua
  • Käytä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on yli 15
  • Suojaa silmät aurinkolaseilla
  • Vältä kesäisin auringossa oleskelua klo 11-15 välisen aikana

Lähteet: thl.fi, stuk.fi, ilmatieteenlaitos.fi, ipanainen.fi, imetys.fi, lup.fi, allergia.fi, ilmansyopaa.fi

Kuva: BigStockphoto