Hyvät unitavat haltuun – Vauvan uni puolivuotiaasta yksivuotiaaksi

Puolen vuoden ikäisestä hyvin nukkuneesta vauvasta onkin tullut yökukkuja! Vauhdilla kehittyvän vauvalle ei välttämättä sovikaan samat unitavat kuin kuukausi sitten, ja iän myötä tulevat erilaiset univaiheet ja -taantumat. Panotus hyviin unitapoihin kannattaa aloittaa jo pienenä, jotta koko perhe voi olla tyytyväinen uniinsa.

Vauva kehittyy vauhdilla ja puolivuotisikää lähestyessään vauva alkaa olla jo aktiivinen toimija ottamalla kontaktia ja haluamalla huomioita. Motoriikka kehittyy hänen oppiessaan liikkumaan uusilla tavoilla ja aivot muodostavat kaavoja erilaisten asioiden välille.

Neljän-viiden kuukauden iästä vauvan unen rakenne muuttuu vastaamaan vanhemman lapsen unen rakennetta. Kun aiemmin vauva on nukahtanut yleensä helposti ja nopeasti syvään uneen, vauvan nukahtaminen alkaakin kestää pidempään, eikä vauvaa ole välttämättä yhtä helppoa nukuttaa. Tässä vaiheessa viimeistään vauvan kanssa kannattaa aloittaa selkeä päivärutiinin ja hyvien unitapojen noudattaminen. Hyvillä unitavoilla tuetaan vauvan lisäksi koko perheen hyvinvointia ja ehkäistään ongelmien syntymistä.

Lue lisää vastasyntyneen vauvan unesta.

Kuuden kuukauden iästä eteenpäin on mahdollista luopua yöruokinnasta, ja silloin voi aloittaa myös unikoulun vauvalle. Unitaitojen lempeän tukemisen voi sen sijaan aloittaa niin varhain kuin haluaa. Niin unikoulun kuin lempeiden unitaitojen tarkoituksena on opettaa ja vahvistaa vauvan itsenäistä nukahtamista.

Jos päätät aloittaa unikoulun, vauvan ja vanhempien tulisi olla terveitä, vauvan mahdolliset sairaudet ovat tasapainossa sekä kasvu normaalia.

Vuorokaudenrytmi selkeäksi

Lasten suuri unentarve on evoluution tulos, ja unen aikana kehossa tapahtuu paljon asioita. Syvän unen aikana erittyy kasvuhormonia ja usein heräilevällä lapsella se voi jäädä vähäiseksi. Huono nukkuminen voi heijastua jopa puheenkehitykseen. Puolivuotias lapsi tarvitsee keskimäärin 14 tuntia unta vuorokaudessa, vuoden ikäinen muutaman tunnin vähemmän. Unen tarpeessa on kuitenkin isoja yksilöllisiä eroja.

Vauvan unikoulutus kannattaa aloittaa ennen kuin nukkumisongelmat ovat kasvaneet liian suuriksi. Väsyneenä koko perheen jaksaminen vähenee ja sitoutuminen unikoulun vaatimaan johdonmukaiseen toimintaan heikkenee. Toistuvat epäonnistumiset uuden unitavan oppimisessa hämmentävät vauvankin, ja se taas osaltaan heikentää uuden tavan oppimista.

Joskus taas johdonmukaisesti ja vanhempien hyvällä yhteistyöllä ei ole toivottua vaikutusta, sillä vauva ei ole vielä valmis muutokseen. Silloin on hyvä pitää muutaman viikon tauko ja yrittää
myöhemmin uudestaan.

Eroahdistusvaihe (8-11 kk) voi olla hankalaa aikaa unikoulutuksen kannalta, kuten myös seisomaan ja kävelemisen opettelun aikana. Yöt kuitenkin rauhoittuvat, kun taidot on opittu.

Yhteistyöllä ja pitkällä pinnalla tuloksia

Vanhempien saumaton yhteistyö ja selkeä yhteinen suunnitelmaa takaa lopulta kaikille hyvät yöunet. Ennen unikouluun ryhtymistä kannattaa istua alas ja tehdä yhteinen toimintasuunnitelma. Sen voi tehdä itse, tai sitten pyytää apuun koulutettu uniohjaaja tai -konsultti.

Mikäli kotiunikouluun kaipaa enemmän tukea, kannattaa ottaa nukkumisasiat neuvolassa puheeksi.  Neuvolasta voi saada lähetteen sairaalan unikouluun, ennen kuin tilanne menee liian vakavaksi. Myös perhetyön kautta voi saada unikouluohjeita ja tukea asianläpiviemiseksi.

Unikoulutukseen kannattaa varata aikaa, sillä uusien tapojen omaksumiseen menee aikaa. Vauvan ikä, persoonallisuus ja käytetty menetelmä voivat venyttää aikaa jopa viikkoihin.

Onnistuneen unikoulun salaisuus ovat toistot. Johdonmukaisuudella – asioiden toistolla samalla tavalla illasta toiseen – ja vanhempien rauhallisella ja vakaalla käytöksellä vauva ymmärtää melko
pian miten tilanteessa toimitaan eli nukutaan.

Uniliiton sivulta voi ladata erilaisia unikouluohjeita. Ohjeet on koonnut ja toimittanut terveydenhoitaja, uniohjaaja Sari Tammikari.
Asiantuntija: terveydenhoitaja, uniohjaaja Sari Tammikari

Lähde: uniliitto.fi